«Гарантії безпеки» від Євросоюзу нічого не гарантують: назвали основні альтернативи для захисту України

Поки позитивних новин небагато

Наближення липневого саміту НАТО у Вільнюсі викликає в політичних кулуарах країн Заходу активне обговорення ролі та місця України у взаємовідносинах з Альянсом.

Відомо, що Євросоюз готує «гарантії безпеки» Україні, але вони не несуть нічого нового. Західна преса пише, що Євросоюз готується запропонувати Україні «майбутні зобов'язання у сфері безпеки», у межах яких можливе розширення ініціативи з підготовки українських військових у Європі.

Також розглядають можливість відправлення військових місій ЄС в Україну, якщо умови для цього будуть визнані прийнятними і такий крок буде узгоджений усіма членами Євросоюзу.

Крім того, лідери європейських країн обіцяють продовжити фінансування постачання зброї Україні через Європейський фонд миру, що фінансується країнами ЄС.

Є попередня інформація, що Франція може запропонувати власну декларацію, яка має надіслати «дуже чіткий політичний сигнал» Україні та Росії щодо гарантій безпеки.

Як зазначає Financial Times, ймовірно, країни Євросоюзу «готові разом із партнерами зробити внесок у майбутні зобов'язання щодо безпеки України, які допоможуть нашій країні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації».

Загалом можна констатувати, що майбутні гарантії безпеки розробляє Євросоюз, а не НАТО, що докорінно змінює ситуацію не на користь України, пише obozrevatel.

Військові бази Заходу в Україні – єдина гарантія безпеки, окрім НАТО

Наразі вимальовується очевидна неготовність НАТО до швидкого прийняття України та спроба відкупитись у вигляді «гарантій безпеки» Євросоюзу, які лише означають продовження вже наявної допомоги.

Тому в цих обставинах можна окреслити лише дві альтернативи гарантіям безпеки України.

  • Перша з них дуже малоймовірна – повернення Україні статусу ядерної держави із відповідним озброєнням, адже підписанти Будапештського меморандуму гарантували, але не змогли забезпечити територіальну цілісність нашої держави.
  • Друга альтернатива полягає в розміщенні військ, флоту та авіації окремих країн-гарантів на території України у вигляді баз, спільного патрулювання повітряного та морського простору тощо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень