Мешканця Рівненщини з інфарктом тепер здатні поставити на ноги за кілька днів (ФОТО)

І може йти на роботу

У Рівненській обласній лікарні відкрили новий серцево-судинний центр з ангіографічним комплексом.  Три мільйони гривень на центр отримали з обласного бюджету і основну частину – понад мільйон доларів – це гроші Світового банку.  

Якщо доправити у відділення людину протягом двох годин після інфаркту міокарда, то вже через кілька днів вона знову зможе працювати на робочому місці.

Монітор ангіографа. В кров вводять речовину під назвою "контраст", яка робить її помітною на рентгені. Тепер лікар може бачити стан серця хворого на власні очі

На Рівненщині такий центр необхідний, каже голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко:

Це обладнання дуже необхідне для нашої області, адже на першому місці серед населення стоїть смертність від серцево-судинних захворювань. Від цього щороку помирає близько 10 тисяч людей. Дороговартісне обладнання, дуже дорого вартісне, але за кілька днів воно вже врятувало не одне життя.

Пацієнтів з інфарктом почали приймати ще з початку цього тижня і за цей час встигли врятувати кілька десятків людей, каже головний лікар Рівненської обласної лікарні Іван Зима:

На теренах західного регіону України такого обладнання немає. Компанія Siemens проводила навчання для наших людей саме на такому обладнанні. Ми володіємо всіма методиками, що можна робити на цьому обладнанні, і на сьогоднішній день ми прооперували 31-го пацієнта. Фактично рятували 31 життя. Кілька днів і пацієнт здоровий.

Іван Зима розповідає чиновникам про відділення

Відділення працює цілодобово. Гострі ургентні випадки оперуються без черги.

В рамках проекту Світового банку лікарня отримала 720 стентів - технологічних голок, які розширюються в коронарних судинах і забезпечують надходження крові. На роботу відділення їх вистачить на понад рік, адже приблизно 500-700 пацієнтів надходить до лікарні з інфарктом.

Нижче на відео зображений процес стентування. 

Через прокол в артерії (зазвичай вибирають стегнову) катетер із закріпленим на ньому балоном і стентом підводиться до місця звуження артерії. Всі маніпуляції виконуються під контролем рентгенівського екрану і відображуються на моніторі. Можливо, такому самому, яким ви користуєтесь цієї хвилини.В потрібному місці балон роздувається під великим тиском, розширюючи стент та просвіт судини. Потім система доставки здувається та видаляється, залишаючи в судині стент, що не дає їй звузитися знов.

Нині лікарня має стенти, які купили за державні кошти, але їх використовують лише за гострих коронарних захворюваннь. Крім того в відділенні є ще низка "ґаджетів":

Ми отримали 22 одиниці обладнання, наркозно-дихальний апарат. Біля кожного ліжка в палатах стоять монітори, аби стежити за станом хворих. Дефібрилятори, кардіографи, новий сучасний УЗ-апарат. Ми виросли на голову.

Наркозно-дихальний апарат

До слова, це не єдиний новий ангіограф в області. Ще один закупило в програмі спів фінансування Рівне у міську лікарню. Також можливо за рік такий серцево-судинний центр відкриють і в Сарнах за гроші, зекономлені на проекті Світового банку. Про це детальніше тут:

У Сарнах побудують серцево-судинний центр за зекономлені десятки мільйонів гривень

Стежте за новинами на сторінках Радіо Трек у Facebook та Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень