Ейфорія минула: поляки звинувачують українців у відсутності роботи та відмовляються допомагати

У Польщі погіршується ставлення до українців

Фото ілюстративне

Дослідницька компанія IRCenter перевірила, як змінилося ставлення поляків до українців через майже півтора року війни.

Результати опитування тривожні

Близько 50% респондентів вважають, що польський уряд наразі більше дбає про українців, ніж про поляків. Соціологиня Дорота Перетяткович зазначає, що такі настрої спричинені низкою факторів – передусім занепокоєнням за власну економічну ситуацію в епоху високої інфляції. Це також симптоми втоми від війни. 

Біженці з України у Польщі: ейфорія минула

 

Поляки зустріли українців з відкритими обіймами, було багато благодійних акцій, багато тепла і бажання допомогти. Але війна затягнулася і поляки розуміють, що це не одноразова акція, що це не те, що мине, а залишиться в нашій дійсності надовго.

 

Тож у половини поляків склалося враження, що польський уряд робить більше для українців, ніж для них , і це особливо стосується молоді, серед якої цей відсоток перевищує 60%. Жінки та люди з нижчою освітою також стурбовані — повідомила соціологиня в коментарі biznes.newseria.pl.

 

Ресторан української кухні, який змушений був зачинитися через хейт у соцмережах

За її словами, спершу поляки дуже відкрито ставилися до українців, «але після першої хвилі ейфорії нас наздогнали деякі розбіжності, в тому числі історичні, які до того ж посилюються».

Кожен четвертий поляк вважає, що Польща має заплющити очі на те, що відбувається за східним кордоном. При цьому 16% опитаних думають, що війна може перейти і до Польщі.

За даними опитування IRCenter, двоє з п’яти поляків (41%) вважають, що українці в Польщі стали причиною того, що молодь сьогодні має гірший старт на внутрішньому ринку праці (так вважають 19% респондентів), протилежну думку поділяє кожен третій поляк (33%). Ще 40% вважають, що українці відбирають у поляків місця в лікарнях і поліклініках, а третина (34%) з цим не згодна.

Кожен третій поляк (33%) вважає, що в школах і університетах українці також займають місця поляків, але більше людей (41%) не погоджуються з цим твердженням.

Кількість поляків, які не хочуть допомагати Україні, зростає

Як свідчить опитування, кожен четвертий поляк хотів би, щоб Польща відмовилася від підтримки України, але майже половина (46 відсотків) не погоджується з цим, а чверть (27 відсотків) поки не має думки з цього приводу. Кожен п’ятий поляк (19%) боїться заходу росіян до Польщі.

Згідно з дослідженнями, негативне ставлення до української меншини значно частіше висловлюють жінки, молодь, малоосвічені люди та жителі сільської місцевості, а також респонденти, які декларують себе як релігійні люди. Також стурбованість частіше висловлюють люди центристських поглядів, рідше – респонденти лівих і правих поглядів.

Джерело: ukrayina.pl

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень