Етнопарк на Рівненщині став проривом року. Там створюють одяг, в якому ходили наші предки (ФОТО)

І шукають зразки вбрання минувщини

Етнопарк «Ладомирія», що в Радивилові Рівненської області, зайняв перше місце в онлайн-голосуванні «Ukraine Tourism Awards».
 
Парк став регіональним проривом року. За «Ладомирію» віддали понад 2 тисячі голосів, повідомляють на сайті РОДА. 

Лідерство в голосуванні «Ukraine Tourism Awards» – це лише крок до перемоги, адже попереду другий етап – голосування організаційного комітету. Журі детально розглянуть заявки фіналістів та визначать остаточних переможців 17.12.2021», - пояснює засновник «Ладомирії» Володимир Дзьобак.

«Ладомирія» у Радивилові – це не лише етнопарк, де можна побачити побут і одяг наших предків. У парку є особлива місія - відродження українського національного одягу, пошук зразків і публікація їх на власному сайті.

Там можна відтворювати український автентичний одяг, створювати новий, або поповнювати антологію старовинних виробів. 

До прикладу, днями в парку провели симпозіум «Збереження культурної спадщини історичної Волині».

На заході були присутні представники управлінь культури та краєзнавчих музеїв Волинської, Рівненської та Хмельницької областей. Вони обговорили важливість збереження артефактів традиційного одягу етнографічного регіону Волині та можливості для оцифрування колекцій вбрання, які знаходяться у музеях.

 
Ось на цьому сайті можна «залипнути» на кілька десятків хвилин, переглядаючи відтворені експонати одягу чи світлини предків в національному вбранні. Також 
маючи власний експонат у бабусиній шафі ви можете сфотографувати його з різних боків, розпитати технічні деталі та завантажити фото з інформацією на сайті «Ладомирії». 
 
 
У підсумку майстри етнопарку відшиють одяг за описом, оцифрують його та можна бути покрутити цей експонат у форматі 360 уже безпосередньо в «Ладомирському онлайн-музеї», або ж приїхати та подивитися на це вживу. 
 
Крім того, таким ресурсом зможуть користуватися ті, кому потрібні докладні характеристики українського одягу для власного відшиву. Дизайнери одягу чи костюмів для кіно й театру. 

За оцінками спеціалістів, на сьогодні у музейних та приватних колекціях знаходиться близько 20000 примірників автентичного одягу. Але у відкритому доступі – лише одиниці з них. Надати «другого життя» цим скарбам нашої культурної спадщини і є головною метою учасників симпозіуму.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень