Епіфаній провів службу у незвичному вбранні: віряни були у захваті (ФОТО)

Епіфаній провів службу у новому святковому вбранні, яке мало свою родзинку

1 жовтня, у день свята Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників та захисниць України, а також українського козацтва, Митрополит Епіфаній звершував службу у новому святковому вбранні, яке мало свою родзинку.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на публікацію в Instagram сторінки під назвою worldvysyvankaday, яка популяризує українську вишиванку.

Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Епіфаній на Покров здійснював службу в новому святковому вбранні, прикрашеному орнаментом із сорочки Степана Бандери, - сказано у публікації.

Мотив вишивки простий: на білому тлі вишиті чорні хрести. Таку вишиванку назвали «Бандерівкою», а її вишивку відновили за однією із фотографій, на якій зображено молодого Степана Бандеру.

У повідомленні також сказано, що майстри створили лімітовану колекцію сорочок Бандери в кількості 100 штук, яку було продано з благодійною метою, а на виручені кошти придбано бронежилети для одного з підрозділів ЗСУ, яке тоді виконувало завдання на харківському напрямку.

Що відомо про вишиванку Степана Бандери

Цю сорочку відновила у 2022 році львівська майстриня для Чернівецького музею вишиванки. Її мотив відтворено за фотографією, де Степан Бандера позує у вишиванці. Світлина знаходиться у Львівському краєзнавчому музеї.

На фото Бандера зображений у козацькому костюмі: шапці, чоботях, шароварах, вишитій сорочці та з гвинтівкою в руках. Воно було зроблено на якомусь заході у 20-х роках минулого століття. Це єдина фотографія, на якій провідника ОУН зображено у вишиванці. Оригінал фото знаходиться за кордоном, а у львівському музеї - копія.

Під час створення цієї вишиванки команда масштабувала орнамент із фото, провела корекцію кольорів, знайшла ідентичні орнаменти, які відповідають часу та регіону.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень