Експерти назвали три чинники зростання вартості харчових продуктів

І це не тільки сезонність

Експерти зазначають, що на вартість їжі в Україні впливають і зовнішні фактори. Країна – великий експортер продовольства, а тому не може бути вільною від глобального впливу.

З початку року суттєво набрав в ціні «борщовий набір», соняшникова олія, курячі яйця та м'ясо. За повідомленням сайту «Сьогодні» на це є три причини:

  1. Світове подорожчання продуктів, що триває.
  2. Сезонний фактор – йдеться про ранні овочі, коренеплоди та ягоди.
  3. Зниження обсягу пропозиції низки товарів, передусім це м'ясо і морська риба.

За повідомленням продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, світові ціни на продукти підійматися уже десятий місяць поспіль. А оскільки Україна є великим експортером продовольства на світовому ринку, то очевидно, що ціни всередині країни прагнутимуть до світових.

Ціни на ранню городину нині доволі високі, й через пізню весну сезонний фактор тільки посилився. Кілограм свіжої редиски досі коштує 45-50 гривень, а рік тому також редиска коштувала на 30% дешевше.

Через зменшення виробництва впала й пропозиція продукції. Видання зазначає, що курятини вперше за останніх 20 років стало менше. Поголів’я птиці знизилося на 20%. Експерти зазначають, що до такого скорочення призвело подорожчання кормів на 35%. У підсумку за рік курячі ніжки подорожчали на 70%, а філе – на 12-15%, зросли ціни й на яйця. Ще гірша ситуація з яловичиною.

Поголів'я великої рогатої худоби з 1991 року впало в 12 разів.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень