Дві третини рівнян схвально поставились до запровадження переатестації суддів

На предмет компетентності, доброчесності та етичності поведінки

Крім того, лише близько одного відсотка опитаних жителів Рівненської області, як і решти областей західного регіону, повністю довіряють українським судам. Саме поширеність корупції серед суддів, на думку 70 % опитаних, найбільш негативно впливає на довіру до судової влади. Тому більшість рівнян вважають проведення судової реформи одним із нагальних завдань. Такими результатами дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» поділилася сьогодні керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ, Юлія Кириченко:

– Про що це нам говорить. Запит суспільства на судову реформу шалений. Ми не зможемо ефективно побудувати механізм державної влади, якщо суди не працюють і суспільство їм не довіряє. Тому все ж таки вбачаємо можливість змінити і провести комплексну судову реформу на сьогодні - це через зміни до Конституції. У нас є законопроект, який був внесений Президентом до Парламенту, а напрацьований в межах Конституційної комісії.

Тож згідно з цим законопроектом, після ухвалення змін до Конституції в сфері правосуддя, призначення на посаду судді здійснюватиметься лише за конкурсом. Також служителів Феміди призначатимуть одразу безстроково, тобто, без першого 5-річного терміну. До підстав для звільнення судді з посади в проекті змін включено грубе чи систематичне нехтування обов’язками.  У випадку реорганізації судів, судді мають або піти у відставку, або на відкритому конкурсі поряд з претендентами з-поза меж судової системи довести, що вони є кращими. Зокрема конституційні зміни щодо правосуддя передбачають нові можливості і для тих, хто не є суддею, але планує ним стати. Тож для того, аби остаточно зафіксувати зміни в Конституції, не менше 300 депутатів мають підтримати проект змін вже на наступній сесії Верховної Ради України.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень