Дві дати Різдва: звідки вони і коли правильно святкувати

Розбіжностям у датах посприяли різні календарі

Коли народився Ісус Христос

Точної дати його народження ніхто не знає. Є близько десятка версій, які говорять про різні дні навесні або восени.

Наприклад, пастухи, що стерегли овець, побачили Вифлеємську зірку — дивна ситуація для зими. Ця деталь радше свідчить про весну.

 

Дату народження Ісуса також намагалися вирахувати астрономічно, орієнтуючись на потужний спалах якогось небесного тіла (Віфлеємська зірка). Його вважали створенням супернової зірки або збігом Юпітера та Венери на нічному небі. Але обидва варіанти свідчили про різні не зимові дати. 

Звідки взялося 25 грудня

Вперше в збережених історичних джерелах «25 грудня» як дата народження Христа вказана римським каліграфом Діонісієм Філокалом у Хронографі 354 року. А він, своєю чергою, спирається на джерела 336 року, що написані за рік до смерті римського імператора Констянтина Великого.

25 грудня в Римській імперії традиційно відзначали одне із найважливіших свят ‒ «Непереможного Сонця». Саме тоді темрява вже відступала – світловий день ставав довшим.

 

Щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого сонця» – Ісуса Христа, кажуть деякі історики.

А офіційне рішення святкувати Різдво саме 25 грудня ухвалили у 431 році на Третьому Вселенському соборі християнської церкви.

Чому Україна святкувала досі 7 січня

Раніше люди користувалися юліанським календарем, запровадженим Юлієм Цезарем. Але він був не дуже точним, бо не враховував точний час обертання Землі навколо Сонця.

Цей час був коротший, ніж вважали раніше. Через це календар почав зміщуватися. І за півтори тисячі років розбіжність сягнула 10 днів.

Тож папа Римський Григорій XIII вирішив провести реформу календаря, щоб він був точнішим.

Він наказав деякі роки, які раніше були високосними, «вважати» невисокосними, і пропустити 10 днів календаря. Тобто після 5 жовтня наставало зразу 15-те. Це було у 1582 році. 

Цей календар назвали григоріанським і нині ним користується майже весь світ. А на українських землях (вони були у складі російської імперії) продовжили користуватися юліанським календарем. Тому й дати святкування Різдва в України та решти цивілізованого світу були різні. 

До речі, серед українців провели опитування щодо того, коли вони цього року будуть святкувати Різдво. Про його результати можна прочитати тут. 

Джерела: Радіо Свобода, thepage.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень