Двадцять тисяч «на папері»: постановою уряду медикам підвищили зарплатню, однак коштів на її виплату не передбачили

Керівники закладів сподіваються на підтримку обласного бюджету

Новий рік для медиків Рівненщини розпочався з усвідомлення, що недофінансування галузі цьогоріч буде критичним. 

Адже 12 січня 2022 року Кабінет Міністрів України ввів у дію постанову № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я». Серед вимог згаданої постанови – нарахування зарплатні за повністю виконану місячну (годинну) норму праці лікарям (крім лікарів-інтернів) на рівні не менше 20000 грн, а фахівцям з базовою вищою освітою закладів охорони здоров’я – не менше 13500 грн. Йдеться про працівників медустанов державної або комунальної форми власності.

Проаналізувавши бюджетні асигнування на заробітну плату на 2022 рік, керівники установ зрозуміли, що передбачених коштів на забезпечення вимог постанови критично не вистачає. Відтак наразі до Рівненської обласної ради вже надходять листи від керівників комунальних медичних підприємств з проханням виділити додаткові кошти на виплату зарплатні та нарахувань на оплату праці.

Тож виходить, що виконання ініціативи про збільшення зарплати наразі лягає на місцеві бюджети. Утім, з огляду на те, що брак фінансування у кожній з медустанов обраховується мільйонами гривень, покрити його коштами з обласного бюджету нереально, зазначає голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук.

Спілкуючись з керівниками медичних установ, чую хіба що обурення, оскільки вони не розуміють, як працювати далі. Хтось впевнений, що без скорочення штату не обійдеться, інші сподіваються на підтримку з обласного бюджету. Звісно, фінансування медицини є пріоритетом для обласної ради. Проте та потреба у коштах, про яку йдеться – поза межами обласного бюджету, - зазначив голова обласної ради.

До речі, б’ють на сполох не лише медики, а й керівники громад. Адже  кошти, які заклади первинки отримують від НСЗУ, повністю спрямовуються на виплату заробітної плати медичним працівникам. Проте тарифи, встановлені НСЗУ, не відповідають реальній вартості медпослуг. Тому багато місцевих рад також вимушені підтримувати «первинку» фінансово. 

Моя позиція – кожну «вільну» копійку з обласного бюджету спрямовувати саме на медицину як ключову галузь у наш час. Але маю сумнів, що цього буде достатньо для виконання чиїхось популістичних обіцянок. Прикро, коли слова чиновників найвищого рівня не підкріплюються реальними механізмами їхньої реалізації, - зауважує Сергій Кондрачук.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень