Доводиться переступати через себе: українки про речі, які були доступними у своїй країні і стали недосяжними в еміграції

Чи повернуться вони додому і чи дійсно так солодко їм живеться?

Відео на цю тему зняли Факти ICTV, поспілкувавшись з вимушеними переселенками у Польщі та Німеччині.

Одна з героїнь відео, Вікторія Козак, поїхала до Польщі з Дніпропетровщини. Розповідає, що зробила це виключно заради безпеки дітей.

Вікторія Козак (скриншот відео)

Жінка рік працювала у Польщі прибиральницею, зараз влаштувалася продавчинею у магазин. І теперішню свою роботу цінує.

В Україні Вікторія мала роботу у судовій сфері, має вищу юридичну освіту.

Розуміє, що без знання мови кращу роботу не знайде:

Морально було дуже складно.

 

Розділені сім’ї

Дарина Балабай нині мешкає у Ґданську – з 15-річним сином та мамою, яку вдалося забрати з Харкова з-під обстрілів, розповідає, що ще ніколи так надовго не розлучалася з чоловіком, з яким мали спільний бізнес.

Більше 20 років ми були разом взагалі, бо у нас був спільний бізнес, ми ніколи так не розставалися надовго.

 

Ми з чоловіком все життя заробляли на власний дім, свій куточок, ми його будували.

 

А зараз живемо на зйомній квартирі – на це йде практично вся зарплата.

Тож Дарина поки не розглядає варіанту, що після війни чоловік приїде до неї – вийти на той рівень життя, що в Україні, навіть з хорошою роботою в ЄС складно.

Ціни на оренду житла тут надзвичайно високі. Тому жінки з дітьми часто об’єднуються для економії – мешкають кількома родинами в одній квартирі.

Для оренди квартири в Європі потрібно мати офіційний контракт на роботу. Хоча іноді і його замало, - розповідає переселенка з Києва Тетяна Рибіцька.

Перший час вона жила за рахунок держави.

Потім почала сплачувати комуналку. Тепер платить і за оренду і це дуже складно (вартість оренди 1-кімнатної квартири у Варшаві, де мешкає Тетяна, стартує від 3 тисяч злотих на місяць – близько 26 тисяч гривень – прим. ред.).

Тетяна була впевнена, що зі своєю професією у великому місті без роботи вона не залишиться – жінка – тату-майстер. Проте у Варшаві на подібну роботу хочуть брати майстрів, які вже зробили собі ім’я в Польщі та мають напрацьовану базу клієнтів.

Тож Тетяна згадала своє юнацьке захоплення – малює.

Тетяна Рибіцька

Світлана Карпова з Києва з двома дітьми поїхала ще далі – до Німеччини, де, розповідає, ситуація з соцзахистом, забезпеченням житлом та допомогою біженцям, краща, ніж у Польщі.

Але на ці гроші також не розгуляєшся…Речі, які були очевидними та доступними у своїй країні – в еміграції раптово стали недосяжними.

Я хотіла записати своїх доньок на майстер клас з ліплення з глини – глечики, чашечки..За двох дітей мені потрібно було заплатити 120 євро за одне заняття, що є дуже недешево, - ділиться Світлана.

Світлана Карпова

Щоб влаштуватися у Німеччині на роботу потрібно пройти річні мовні курси і підтвердити знання німецької мовним іспитом.

Тож у Світлани своя мотивація повертатися в Україну – вона придивилася інструменти для власного клінінгового бізнесу удома.

Усіх героїнь відео-сюжету об’днує бажання повернутися додому, коли буде безпечно

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень