Доплата пенсіонеру за дітей: у яких випадках і скільки дають?

Що треба вказати у трудовій книжці

Цим нещодавно зацікавилася п. Світлана, яка вирішила звернутися з таким питанням до редакції видання «На пенсії». Жінка, зокрема, пише:

– Прочитала у вашій газеті статтю про перерахунок пенсії за стажем. Взяла свою трудову книжку і перерахувала стаж. Виявилося, що він був врахований не весь.

 

Тоді я звернулася до Пенсійного фонду: пенсію мені перерахували, і я отримала відчутне збільшення.

 

Крім цього, мені порадили надати свідоцтва про народження дітей, щоб я могла отримати надбавку з догляду за дітьми (дочка – 1965 р.н. і сини – 1971 р.н.). Коли я принесла копії свідоцтв про народження, інша співробітниця сказала, що надбавки до пенсії за дітей не буде, тому що я отримувала декретні.

 

Прошу пояснити, чи є взагалі надбавка щодо догляду за дітьми?

 

Пояснення фахівця

Відповідно до пункту «ж» ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення», до стажу зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку. Зараховується такий стаж на підставі свідоцтва про народження дитини.

Якщо у вашій трудовій книжці немає перерв, пов’язаних з народженням дітей (тобто ви офіційно перебували у декретній відпустці та у відпустці з догляду за дитиною), то такі періоди зараховуються до стажу на підставі трудової книжки.

Зазначена норма (щодо нарахування стажу за час догляду за дитиною, яка не досягла 3-х років) поширюється лише на тих, хто офіційно не працював.

Якщо жінка, згідно з трудовою книжкою, має перерви в роботі, але в цей час у неї народилася дитина, то їй можуть додатково зарахувати до 3 років стажу.

Надбавка на дітей законодавством таки передбачена

Можливо, спеціаліст ПФУ попросила у жінки свідоцтва про народження дітей, щоб звірити весь стаж і, за можливості, його збільшити. Однак виявилося, що у цьому випадку свідоцтво про народження дітей не треба (хоча загалом при призначенні пенсії у жінок його вимагають).

Конкретно у цьому випадку йшлося не про надбавку, а про можливий перерахунок пенсії з додаванням стажу.

Хоча надбавку на дітей пенсійним законодавством також передбачено:

Зокрема, для непрацюючих пенсіонерів, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, до пенсії встановлюється надбавка у розмірі 150 грн на кожну дитину.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень