Долар чи євро: в якій валюті зараз краще тримати заощадження?

Експертна думка

Минулого тижня євро вперше за останні два десятиліття впав нижче долара. Його курс дійшов до позначки 0,98 $/євро, хоча зазвичай не опускався нижче 1,02 $/євро. Та навіть попри те, що на вітчизняному валютному ринку ця тенденція ще не проявилася у повну силу, українці почали сумніватися у доцільності придбання євровалюти.

Чи реальні ці побоювання і якій валюті варто віддати перевагу зараз?

Як зазначила очільниця департаменту скарбничих операцій Юнекс Банку Анна Золотько, зниження курсу євро до долара спричинене перш за все наближенням енергетичної кризи. Хоча і без впливу інфляції, яка у Європі зараз складає 8,6%, тут також не обійшлося.

Та це ще не означає, що євро приречений до девальвації і його потрібно терміново позбуватися. Насправді доля курсу зараз цілком і повністю знаходиться в руках Європейського центробанку, який, попри вплив на курс негативних факторів, поки що навіть не намагався підняти облікову ставку.

Для порівняння, у США, де зараз також спостерігається рекордна інфляція у 9,1%, вже двічі підіймали облікову ставку. Тож зниження курсу євро до долара криється не стільки в ослабленні європейської валюти, скільки в укріпленні валюти американської завдяки активним діям Федеральної резервної системи.

Однак експертка вважає, що ЄЦБ таки зважиться на підняття облікової ставки. Тоді девальвацію євро вдасться зупинити і вже до кінця року євро підніметься до рівня 1,05 $/євро.

Протилежної думки притримується аналітик компанії RoboForex Андрій Гойлов. Він підкреслив, Європі зараз вигідне таке курсове співвідношення, адже місцеві компанії можуть отримувати більший прибуток від експорту. А це означає, що активних дій по підтримці євро від ЄЦБ найближчим часом чекати не варто.

Щодо доцільності придбання валюти в якості заощаджень, експерти радять все ж віддати перевагу більш «твердому» долару.

Хоча в розпачі бігти до обмінника та збувати накопичені євро також не варто. Адже чіткої відповіді щодо долі євровалюти зараз не зможе дати жоден фінансовий аналітик.

Джерело: gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень