До уваги рівнян: сьогодні - професійне свято кондитерів
Його відзначають 3 травня
День кондитера – це свято, започатковане у 1932 році постановою Ради Народних Комісарів. Тоді був створений окремий Всесоюзний Науково-дослідний інститут кондитерської промисловості, який зайнявся вивченням якісних властивостей промислової сировини та удосконаленням виробничого устаткування, що використовується при виготовленні кондитерських виробів.
Історія кондитерського мистецтва пов’язана
з активним використанням меду і цукру, який вперше отримали з соку цукрової тростини в Індії у 850-му році.
Як окрема галузь кондитерство набуло широкого поширення
в Італії на початку XVI століття, що було пов’язано з появою цукру.
До того часу всі основні солодощі в Європі купували на Сході переважно в арабів.
Слово «кондитер» походить від італійського дієслова «кандіере», що означає «варити в цукрі». Це слово збігається з латинським дієсловом «кондитор», що означає назву майстра, який готує їжу на професійному рівні.
Вітання до свята
Ти замішуєш, збиваєш
Та корицю додаєш,
І смачні торти щоразу
Для усіх ти нас печеш.
Ми кондитера вітаєм,
Що частує нас смачним,
Хай твоє життя ніколи
Не бува тобі гірким!
Підготувала Олеся Шевчук.
Радіо Трек: НОВИНИ