«Дізнавшись, що лікар в Україні отримує 200-400 євро, італійці запитували: «За годину?»

Медик столичної лікарні розповів про побачене і почуте в Італії

Медбрат міської лікарні №17 Києва Гліб Бітюков наприкінці квітня повернувся з Італії, де у складі української делегації працював в тамтешніх медзакладах, які лікували хворих з коронавірусом. Він розповів, як в Італії турбуються про захист медиків від інфекції і оплату їхньої праці. 

- У лікарні є спеціально обладнане місце, де медпрацівники переодягаються. Там лежать одноразові захисні костюми, респіратори, шапочки, окуляри або щитки на обличчя. Ти все це одягаєш і тільки тоді заходиш у відділення. Коли виходиш, зрозуміло, все це знімаєш і викидаєш.

Ні комбінезон, ні маски з рукавичками не можна стерилізувати, все це одноразове.

 

З усієї захисної екіпіровки стерилізують і повторно використовують тільки окуляри і захисні щитки.

В Італії медики дотримуються заходів безпеки не тільки при контакті з пацієнтами, а й зі своїми колегами. Це дуже важливий момент.

Коли лікар виходить з відділення і знімає захисну екіпіровку, у нього може скластися враження, що тепер він у безпеці. Але це не так. Ризик заразитися залишається, адже він буде контактувати з колегами. А він не знає: заражені вони чи ні. Вони і самі можуть цього не знати. Тому,

виходячи з відділення, ти все одно залишаєшся в респіраторі і спілкуєшся з колегами на відстані півтора-двох метрів.

 

У них у лікарні, до речі, немає кімнат, в яких медики п'ють чай або сплять (тут взагалі ніхто не спить під час чергування, всю зміну ти повинен бути на ногах).

У нинішніх умовах це добре - ви не сидите разом у закритому приміщенні. І якщо і спілкуєтеся, то у якійсь великій кімнаті або в коридорі, і ви при цьому - в масках. Відповідно, вже менший ризик заразитися.

Ну і, звичайно, краще по можливості не торкатися до поверхонь, дверних ручок. Двері я завжди намагався відчиняти ліктями.

- Як до вас ставилися італійські медики?

- Вони нам довіряли. Як тільки ми розібралися, де що знаходиться, стало зрозуміло, що ми все вміємо і готові повноцінно працювати. Нас поставили в зміни, моє прізвище в графіку було поруч з прізвищами італійських медпрацівників. Пізніше вони навіть могли ненадовго відпустити своїх медиків, щоб ті трохи відпочили. Ми їх підміняли, і вони були вдячні нам за допомогу.

Вони цікавилися, скільки ми отримуємо в Україні. Коли я говорив, що лікар отримує 200-400 євро, а медсестри трохи більше ніж 100 євро, італійські медики наївно запитували: «Це за годину?»

 

І не могли повірити, коли я відповідав, що за місяць.

 

«Ви божевільні? - говорили. - Чому вас так не поважають?».

Цікавилися, скільки у нас коштують продукти, одяг, і ще більше дивувалися - ціни майже такі ж, як в Італії. Тільки у них медбрат чистими за місяць отримує близько 1600 євро. Зараз ті, хто працює з пацієнтами з COVID-19, ще мають 200-250 євро надбавки. І це правильно, адже всі медики зараз опинилися в дуже важких умовах.

Перед вильотом в Україну Глібу і іншим його колегам робили тест на коронавірус, який показав негативний результат. Після закінчення обсервації Гліб повернеться до роботи в київській лікарні № 17.

- Після того, що я побачив в Італії, найбільше мене лякає те, що у нас, в Україні, медики не забезпечені достатньою кількістю засобів захисту. Якщо нічого глобально не зміниться, чесно кажучи, не уявляю, що буде у нас...

В Італії рівень захворюваності серед медиків зупинився на позначці 8%.

 

А в Україні цей показник вже зараз становить 20%. І це в цілому по країні, а, наприклад, в Рівненській області вже, напевно, всі 40%.

Кількість хворих при цьому продовжує збільшуватися. Якщо так піде і далі, я не знаю, хто їх буде лікувати.

За інформацією видання "Факти"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень