Дитяча стоматологія м.Рівне: за що її так люблять і чому переносити заклад – не варіант? (ВІДЕО)

З десяток причин «воювати» за медзаклад, який опікується 50-ма тисячами дітей

Одна з найбільш обговорюваних тем у Рівному на сьогодні — можливе об’єднання міської дитячої стоматології з дорослою та переїзд медзакладу на нове місце (це заклади на вул. Соломії Крушельницької, 46 та Марка Вовчка, 14).

Чому це так важливо і наскільки недоцільно, в ефірі Радіо ТРЕК сьогодні розповіла в.о. головлікаря дитячої стоматполіклініки Рівного Світлана Вінтоник.

Скільки дітей користується вашими послугами і чи є попит на лікування державним коштом?

На фото - Світлана Вінтоник, в.о. головлікаря дитячої стоматологічної поліклініки Рівного у студії Радіо ТРЕК
На фото - Світлана Вінтоник, в.о. головлікаря дитячої стоматологічної поліклініки Рівного у студії Радіо ТРЕК

На сьогодні закладу 45 років (у вересні торік відзначили цей маленький ювілей). Тобто вже пів сторіччя ми стоїмо на службі в дитячого стоматологічного здоров’я і ми справлялись із усіма поставленими задачами.

В тому приміщенні, яке ми займаємо зараз, ми знаходимось з 96-го року. Це окреме приміщення, що повінстю пристосоване під потреби дітей, і яке повністю зроблене силами наших працівників - за тісної співпраці з благодійним фондом.

Тобто за кошти громади ми створили сучасні умови для безкоштовного лікування усіх діток нашої громади, а це - ні багато ні мало - 50 тис. дитячого населення міста.

Попит насправді у нас надзвичайно великий.

Попри величезну кількість приватних кабінетів, у нас потужна спеціалізована база дитячої стоматполіклініки з усіма спеціалістами - ліцензованими, сертифікованими, ще й широкого спектра надання послуг. На нашій базі лише найкращі лікарі-терапевти, найкращі хірурги-стоматологи, найкращі дитячі ортодонти - нас знає уся область і безліч людей звідусіль їде саме до нас за кваліфікованою допомогою.

Розумієте, для того, щоб працювати з дітьми, недостатньо мати тільки бажання, треба і дозвіл, і досвід, і терпіння... І все це в наших стінах реалізується.

У нас насправді дуже затишно: дітям затишно дивитися із мамами і татами у коридорах мультики, у нас не страшно бути у яскравих кабінетах - ми зібрали і створили такі умови, щоб діткам не було страшно.

Крім того, маю зауважити, що навіть після приватних кабінетів і після седації до нас звертається дуже багато діток з ускладненнями чи без ускладнень - для лікування зубчиків, і всі ці питання ми самостійно вирішуємо й надаємо повноцінну висококваліфіковану допомогу.

Ми - єдиний вузькоспеціалізований заклад на теренах нашого міста та навіть області.

 

На чому спеціалізується заклад і скільки там фахівців?

Наш колектив не дуже великий - це всього 64 особи (у порівнянні з іншими медзакладами, це небагато). Близько половини - це лікарі різного профілю.

Ми створили потужну ортодонтичну базу.

У нас дуже багато пацієнтів, які з’їжджаються до нас звідусіль. Ми їх ведемо і досягаємо хороших результатів. Ви ж розумієте, що якби не було дійсно хороших результатів, то не було б і такого попиту на наших спеціалістів.

Ортодонтія стала нашим досягненням, яким ми дуже пишаємось.

Колектив дитячої стоматології Рівного (не весь). Фото з мережі
Колектив дитячої стоматології Рівного (не весь). Фото з мережі

Чи є патології, які можете вирішити тільки ви?

До нас направляють із приватних кабінетів часто, мовляв, там кращі спеціалісти, вони точно допоможуть. Так само направляють після ускладнень.

Дитяча стоматологія не може надаватися «дорослими» спеціалістами, бо це - окремий вид стоматології, що потребує постійного навчання і вдосконалення.

І, крім того, знову ж таки, дозволів на лікування дітей, яких у більшості приватних кабінетів просто немає.

Дуже популярна послуга на сьогодні - седація. Як із цим у вашому закладі?

Це питання сучасної стоматології, але насправді седації потребує менша кількість дітей, ніж ми обслуговуємо - від 5 до 10% максимум. Треба розуміти, що для запровадження програми седації потрібне повне її фінансування.

Комунальний заклад цю дороговартісну послугу навряд чи зможе надавати.

 

Нагадаю: у приватних закладах ця послуга коштє 6-10 тис. грн. І при оплаті послуг НСЗУ в 116 чи 123 грн, як це було торік, ми, вибачте, можемо забезпечити тільки лікування зубів.

Та все одно ми були готові і розвивалися у цьому напрямку -- консультувалися з анестезіологом, з поліцією (оскільки це потребує збереження наркотичних засобів) і т.д. Всі питання закрилися, щойно нас повідомили про реорганізацію. Наразі ми призупинили роботу у цьому напрямку, але готові її відновити у разі позитивного розвитку подій.

Седація потрібна насамперед для інклюзивних пацієнтів. Це, як правильно, діти з неврологічними діагнозами. Але таких дітей насправді небагато - 95% дітей потребують звичайного лікування.

Медикаментозний сон у стоматології. Фото ілюстративне
Медикаментозний сон у стоматології. Фото ілюстративне

Перенесення та об’єднання з іншим закладом - в чому ж проблема?

Ідея об’єднання двох закладів (дитячого і дорослого) виникала вже неодноразово, але почали її втілювати восени минулого року. Тоді нас поставили до відома, що нашу установу планують реорганізувати шляхом приєднання до дорослої стоматологічної поліклініки. Працівників повідомили і почалися в нас деякі побоювання...

Перше, що нас турбує, це втрата юридичного статусу, адже приєднання не передбачає виділення окремо установи — буде тільки відділення.

 

Ми таким чином повністю втрачаємо самостійність, тобто не зможемо розподіляти фінанси, впливати на якісь кадрові рішення і, як наслідок, якість надання допомоги впаде, бо нам лишатимуть ту частину фінансів, якою керівник об’єднаного закладу буде розпоряджатися.

На сьогодні всі фінанси, які ми заробляли, ми направляли на розвиток суто дитячої стоматології. Донині ми самостійно робили ремонти і вкладали гроші у пломбувальні матеріали.

А в якості відділення ми можемо скотитися до найпростіших, найдешевших матеріалів, оскільки таких стоматологічних субвенцій з боку держави не передбачається.

Нам обіцяють збереження медичного колективу і скорочення тільки адмінпосад і немедичних працівників (таких як, наприклад, завгосп чи бухгалтерія), але насправді це всього лиш до 10 осіб і економія буде незначною.

Коли це окрема поліклініка і діти не перетинаються з дорослими, звісно, це кращі умови. Тим паче у період пандемії. Не варто забувати ще й про те, що наші пацієнти приходять не самі, а з батьками, а часом і з цілою «групою підтримки» і кількість наших пацієнтів досить значна. Просто уявіть у що це перетвориться у дорослій стоматології.

Як виглядає дитяча стоматологія в м.Рівне зараз і що пропонують натомість?

Зараз ми займаємо два поверхи у житловому будинку, але маємо окремий вхід і окремий вхід спеціально облаштований для маломобільних груп населення. І це дуже важливо. Більше того, у нас є спеціально пристосований санвузол для дітей з інвалідністю і навіть окремий кабінет, де ми будемо надавати терапевтичну допомогу таким дітям, виділили кошти на придбання пересувного дентального рентген-апарату і навіть на нову установку. Фактично ми створюємо усі умови для надання допомоги цій групі населення.

У новому приміщенні нам пропонують 2-ий поверх, там є ліфт.

Але, наприклад, рентген там - на 8-му поверсі.  

Для того, щоб перевести нас на нове місце, потрібно зробити там повну реконструкцію і капітальний ремонт приміщення, яке такого ремонту не бачило вже багато років. Туди треба вкласти значні кошти. Натомість наше приміщення потребує незначної модернізації, зокрема вентиляційної системи.

І це абсолютно не порівнювальні суми.

В нас 10 активно працюючих установок, але на другому поверсі будуть підведення всього до 4-х. Реалізувати це все за місяць - практично нереально.

Ми навіть досі проєкту не бачили, тож дивно звучить пропозиція перейти і попрацювати в умовах, які є у новому приміщенні, а десь з часом нам начебто створять нові умови, ще кращі...

Наразі ми єдина у місті поліклініка, що надає безкоштовну допомогу всім маленьким рівнянам і смт Квасилів. Зважаючи на економічну ситуацію, це має величезне значення. Цьогоріч ми теж законтрактувалися з НСЗУ і це значить, що ми відповідаємо усім їхнім високим вимогам.

Крім того, є ризик, що НСЗУ при перевірці нових умов відмовить у продовженні контракту. А перевірки проходять щороку.

НАГАДАЄМО:

Раніше у міському управлінні охорони здоров'я назвали три причини, чому дорослу й дитячу стоматологію потрібно об'єднати:

  1. Це дозволить покращити умови надання послуг пацієнтам, а ще – умови роботи фахівців.
  2. Нинішнє приміщення дитячої поліклініки не відповідає умовам НСЗУ.
  3. У дитячому закладі немає послуги седації.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень