ДІМ і САД. Пустоцвіт на огірках: причини і способи розв'язання проблеми

Як його вчасно розпізнати та що зробити, аби не втрачати урожай

Пустоцвітами називають чоловічі квітки, які не утворюють зав'язей. Іноді їх буває забагато і тоді це перетворюється у справжню проблему: замість багатого урожаю господар знаходить купу опалих відцвілих квіток.

Відрізнити жіночі квітки від чоловічих дуже просто. Останні зростають на ніжках, а на жіночих квітках завжди є потовщення у вигляді маленьких огірочків.

Важливо, що обривати пустоцвіти не можна!

 

Дотримуючись кількох простих порад, ви зможете прискорити появу жіночих квіток на рослинах. Якщо ж до моменту їх утворення пустоцвітів на огірках взагалі не залишиться, це означатиме, що жіночі квітки із зав'яззю просто не зможуть бути запиленими.

Отже, розбираємо основні причини появи пустоцвіту на огірках.

Причина №1. Неякісне насіння огірків

Купуючи готове насіння у перевіреного виробника, можна бути більш-менш впевненим, що воно якісне. Інша справа, коли ви наважуєтеся самостійно збирати насіння вподобаних плодів.

Недосвідчений городник може і не підозрювати, що не всі огірки підходять для розмноження. У результаті - з зібраного насіння може вирости зовсім не те, чого ви очікуєте.

Можливо, велика кількість пустоцвітів на огірках (особливо разом з неправильною формою плоду) свідчить про те, що «донор» насіння сам був гібридом або перезапилився з гібридом. Враховуючи, що за домашніх умов контролювати запилення якщо і можливо, то досить важко, самостійна заготівля насіння загрожує постійними сюрпризами.

Рішення:

Купувати насіння перевіреної агрофірми або вирощувати поряд лише сортові огірки і збирати насіння виключно з них.

Причина №2. Посів надто «молодого» насіння

Правильний посадковий матеріал - це насіння з 4-річною «витримкою» (у крайньому разі йому має бути 2-3 роки). Насіння ж,  зібране торік, ще не готове до посіву: рослини даватимуть багато пустоцвіту.

Рішення:

Прогрівати насіння перед посівом. Спершу його дезінфікують, замочуючи у 1% (рожевому) розчині перманганату калію на 20-30 хв. Після цього добре просушують і протягом місяця тримають біля батареї (температура повітря у цьому місці повинна бути у межах 25-28°С).

Прискорений, хоча і більш ризикований спосіб - прогріти насіння у духовці за температури у 50-60°С протягом двох годин.

Пам’ятайте, що насіння гібридів прогрівати не варто.

Також перед посівом можна замочити насіння у розчині імуномодулятора (Новосил, Циркон і т.д.), який підвищить врожайність рослин.

Причина №3. Неправильний полив огірків

Гнати пустоцвіт огірки можуть через надто активний і частий полив рослин. Крім того, призвести до появи завеликої кількості чоловічих квіток може і холодна вода.

Рішення:

Попри те, що огірки - вологолюбні рослини, надмірний полив, особливо за сирої чи холодної погоди, не піде їм на користь. Тому частоту поливу регулюють залежно від погодних умов.

Поливати огірки слід лише теплою водою - 25-28°С. Робити це треба або в першій половині дня або ввечері, після того, як спаде денна спека.

Причина №4. Спека

На жаль, спекотна літня погода під час квітнення огірків також може згубно позначитися на родючості рослин. Температура повітря, вища за 27°С, у поєднанні з сухим повітрям погіршує запилення, і зеленці не зав'язуються.

Рішення:

Посилений полив. Щоб знизити ризик втрати огіркового врожаю, полив варто проводити двічі на день - вранці і ввечері, коли сонце знаходиться низько над горизонтом.

Причина №5. Холодна погода

Огірки завезли до нас із південних країв, тож холод – згубний для цієї культури. Якщо літо видалося аномально холодним, хочете ви цього чи ні, але отримати жіночі квітки на огірках буде геть непросто.

Рішення:

За температури нижче 15°С – повністю припинити полив.

Якщо є можливість, треба спорудити тимчасове укриття для грядки з огірками. Для цього встановіть дуги і захистіть посадку будь-яким покривним матеріалом.

Причина №6. Недолік освітлення

Ще одна поширена причина утворення пустоцвіту на огірках - нестача сонячного світла. Якщо ви виділили для огіркової грядки затінену ділянку городу, на гарний врожай можна не розраховувати.

Рішення:

Висівати огірки на південно-східній, добре освітленій стороні ділянки. Якщо огірки вже посіяні, врятувати становище можна обмеженням поливу і прищіпкою головного стебла. У ранньостиглих огірків стебло прищипують після 8-10 листочка, у пізньостиглих — після 6-8. Це простимулює зростання бічних пагонів, на яких і утворюються жіночі квітки.

Причина №7. Неправильне підживлення

Якщо ви перегодували свої огірки азотовмісними добривами, вони можуть почати жирувати, тобто нарощувати зелену масу, не даючи плодів. Це відбувається тому, що за таких «ситих» умов рослині просто не треба піклуватися про потомство - їй доволі комфортно за надлишку азоту.

Рішення:

Дотримуватися режиму підгодівель. Для гарного врожаю огірки треба підживлювати калієм і фосфором. Перед посівом насіння у ґрунт добре вносити як органічні, так і мінеральні добрива з розрахунку 10-15 кг перепрілого компосту чи перегною, по 20 г суперфосфату або сульфату калію на 1 кв.м.

Після появи сходів, у фазі двох справжніх листочків, огірки підгодовують нітрофоскою або нітроамофоскою (1 ст.л. на 1 л теплої води). Із початком квітнення з підгодівлі виключають азот. Зазвичай протягом сезону огірки підгодовують 4 рази.

Причина №8. Загущеність посівів

Якщо ви посадили огірки дуже щільно, не варто дивуватися великій кількості пустоцвітів. Коли рослинам на грядці тісно, це позначається на їхньому розвитку: вони зростають повільно, а жіночі квітки можуть так і не з'явитися. Крім того, загущеність посівів може перешкоджати і самому запиленню.

Рішення:

Дотримання схеми посадки огірка (40×40 см). Якщо рослини висаджені у ґрунт, залишається лише максимально розчистити простір між сходами. Для цього необхідно прищепити головне стебло саджанців. Це не тільки призупинить надмірне розростання, а й простимулює появу жіночих квіток.

Якщо на рослинах з'явилися жіночі квітки, але ви помітили, що на них не сідають бджоли, вам доведеться запилити огірки самостійно. Для цього вранці, щойно розпустилися квітки, обірвіть віночок чоловічої квітки і обережно доторкніться ним до рильця жіночої квітки. Одну жіночу квітку краще за все запилювати 2-3 чоловічими.

За матеріалами Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень