ТОП-5 препаратів із домашньої аптечки для лікування рослин

Ці прості препарати допоможуть не лише людям, а й рослинам

Марганцівка

Збагачення рослин марганцем сприяє посиленню росту та урожайності багатьох культур. Цей елемент відіграє приблизно таку ж роль для клітин рослини, як залізо – для тварин. 

Перед посадкою насіння замочують в 0,5%-му розчині марганцівки (0,5 г марганцевокислого калію на 100 мл води) протягом 20 хвилин, потім підсушують.

Якщо ваша розсада вражена «чорною ніжкою», то й тут на допомогу прийде марганцівка. Спочатку присипте верхній шар ґрунту сухим піском чи попелом, а потім злегка полийте тим же 0,5%-м розчином марганцевокислого калію.

Збагачення рослин марганцем сприяє посиленню росту та урожайності багатьох культур

Перекис водню

Перекис, так само, як і марганцівка, може використовуватися для знезаражування насіння перед посадкою. Крім того, перекис застосовується в якості стимулятора росту.

Насіння проростає краще, а паростки виглядають здоровішими, якщо посадковий матеріал попередньо замочити у водному розчині перекису (25 мл 3%-го перекису на 0,5 л води). 

Перекис водню можна додавати в воду для поливу розсади. Поливають посіви 0,3%-м розчином перекису один раз на 4-5 днів. Для приготування робочого розчину на 1 л води додають 2 ст. ложки 3%-го перекису водню.

Цим же засобом можна обприскувати кімнатні рослини для профілактики та лікування хвороб.

Йод

Йод застосовують для лікування овочевих та ягідних культур.

Для захисту суниці від сірої гнилі 5-10 крапель йоду розчиняють в 10 л води. Цим засобом обприскують суницю 2-3 рази перед цвітінням, з інтервалом в 10 днів. До того ж така обробка сприяє активному росту рослин.

Розсаду помідорів поливають спеціальним розчином для кращого росту і підвищення урожайності. Для цього до 3 л води додають 1 краплю йоду.

Якщо ж хочете захистити рослини від фітофторозу без застосування «хімії», спробуйте обробляти кущі водним розчином молока з йодом.

До 10 л води потрібно додати 1 л нежирного молока та 10-15 крапель йоду, обробку проводити раз на 2 тижні.

Цим же засобом можна обприскувати огірки для захисту від несправжньої борошнистої роси.

Нашатирний спирт

Нашатир – це найпростіший засіб для підживлення рослин азотом. Щоб повернути кімнатним рослинам гарний вигляд, достатньо підгодувати їх поживною сумішшю: в 5 л води розчинити 3 ст. ложки нашатирю і полити під корінь.

Так само підживлюють огірки, цибулю та помідори. В разі потреби концентрацію розчину збільшують.

Але потрібно уважно придивлятися до рослин, щоб випадково не згубити їх через передозування добрива. Краще починати з слабких доз, критично допустимою концентрацією буде 1 ч. ложка нашатирного спирту на 1 л води.

Зеленка

Під час обрізки дрібних гілок можна замазувати зрізи та випадкові пошкодження зеленкою.Також зеленку використовують при діленні бульб жоржин для дезінфекції зрізів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень