Ділянки гребують як гарячі пиріжки: в Україні стрімко подорожчала земля 

Аграрії не в захваті від цієї ситуації 

З початком 2024 року юридичні особи отримали доступ до ринку землі. Це спричинило стрибок цін, а самі аграрії невдоволені ситуацією. Черговий етап земельної реформи передбачає, що землю можуть купувати юридичні особи, а розмір ділянки, яка може перебувати у власності однієї особи збільшили: проти 100 га тепер 10 000 га. 

На сьогодні середній розмір земельної ділянки складає 41,6 тисячі гривень за гектар, це на 13% більше, ніж було раніше. І це найбільший стрибок цін з 2021 року. 

Ціни зросли у січні, але вони тримаються і зараз, що свідчить про системні зміни на ринку землі.  Площа землі, що перебуває в обігу, зросла на 50-60% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Збільшилася й частина кількості угод, які укладають саме юридичні особи. Якщо на початку року це було 10% від загального числа, то зараз йдеться про 15%. Аграрії остерігаються, що невдовзі всю землю скуплять юридичні особи. 

І після завершення активний бойових дій цей процес може тільки пришвидшитися. 

Великі підприємства, які мають значні фінансові ресурси, зможуть досить швидко зайти на ринок. Водночас малий і середній бізнес перебуватиме у глибокій кризі, для виходу з якої йому можуть знадобитися роки, - цитує заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука «Апостроф». 
 

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень