Деяких українців більше не «труситимуть» за борги

Відомо, кого торкнеться послаблення

У серпні набрав чинності Закон України, який передбачає заборону стягнення кредитної заборгованості з окремих категорій осіб. Кого саме він стосується і як діяти, якщо борги все одно вимагають повернути, розповіли у Юридичному пораднику для ВПО:

У період дії воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення / скасування кредитор, колекторська компанія, фізичні та юридичні особи, залучені на договірних засадах кредитодавцем за умовами споживчого кредиту не мають права вимагати повернення кредитних коштів.

 

Це стосується:

 

військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту та Держспецзвʼязку;

 

військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок несення військової служби;

 

членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;

 

осіб, які перебувають у полоні;

 

осіб, з якими втрачено зв’язок;

 

осіб, зниклих безвісти.

Однак, наголошується, що відстрочка передбачена лише щодо заборгованості за споживчим кредитом.

Як повідомляють юристи, на практиці кредитор може і не знати про те, що боржник належить до однієї з наведених вище категорій.

Для припинення стягнення боржнику або його близьким особам, представникам, спадкоємцям, поручителям або майновим поручителям необхідно звернутися до фінансової установи, яка надавала кредит. А кредитору слід надати один із документів, який підтверджує передбачені законом пільги щодо відстрочки погашення заборгованості.

Серед таких документів:

  • довідка про належність до захищеної категорії встановленої форми, підписана уповноваженою особою та скріплена гербовою печаткою;
  • посвідчення інваліда війни;
  • посвідчення члена сім’ї загиблого;
  • інформація, надана державним підприємством, яке виконує функції Національного інформаційного бюро, про те, що особа утримується в полоні або перебуває у заручниках держави-агресора, або включена до реєстру як така, з якою втрачено зв’язок, або зникла безвісти.

Якщо ж кредитор ігнорує це повідомлення, фахівці радять звертатися з письмовою скаргою до НБУ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень