Високу державну нагороду присвоїли викладачці, яка називає студенток «підстилками для дипломатів»

А студенти з невеликих містечок для неї - «селюки»

Колаж - Радіо Трек. Праворуч - 73-річна викладачка, яку звинувачують у сексизмі та аморальній поведінці, Валентина Дайнеко

Скандал виник у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка.

24 серпня президент Володимир Зеленський нагородив завідувачку кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин КНУ Валентину Дайнеко орденом княгині Ольги I ступеня.

Фото ілюстративне, JetSetter.ua. Валентина Дайнеко - праворуч

Проте студентки і випускниці цього вишу та ГО «Червоний Губер» вимагають звільнення професорки і навіть зареєстрували відповідну петицію.

Річ у тім, що 73-річну Дайнеко, яка вже 30 років очолює кафедру іноземних мов, звинувачують у сексистських висловлюваннях щодо студенток й образі та приниженні інших студентів.

Петиція ГО "Червоний Губер", що адресована Вченим радам КНУ та ІМВ й офісу президента України

Студенти переконані, що Дайнеко не заслуговує на таку державну нагороду, тож запустили у Facebook хештег #позорючестьКИМО.

До цієї «акції» вже долучилися кілька десятків людей. Дописи переважно негативні – присвячені сексистським висловлюванням та аморальній поведінці викладачки.

Кожна дівчина в інституті почула від неї фразу «Дівки в КІМВ — підстилка для дипломата», особисто мене вона під час вступу переконувала (цитую), що «тебе трахнуть під першими ж сходами, ти вступаєш сюди тільки щоб вискочити заміж за іноземця і виїхати з країни».

 

Роками, десятиліттями це моральне чудовисько знущалося і продовжує знущатися над сотнями студентів — змушує носити її сумочки перед парами, щодня (!) перестилати їй килими в кабінеті, — пише Іветта Делікатна, яка навчалася на кафедрі іноземних мов ІМВ у 90-х.

Фото - Karolina Uskakovych

У ІМВ я провела чотири роки. Мені було 17, коли я прийшла на своє перше серйозне інтерв'ю для студентського журналу. Придумала питання, одяглася скромно, прийшла вчасно, але мене виставили за двері, бо першокурсниці не заслуговують спілкуватися з професором. Довелося брати з собою двох старших дівчат, щоб зі мною взагалі говорили. Так-так, це все про Валентину Вікторівну Дайнеко, чиє ім'я було безпечніше не називати вслух.

 

У мене багато спогадів з інституту, багато з них хороші. Але кафедра іноземних мов на четвертому поверсі досі наводить на мене жах. Так не має бути.

 

Зараз частина випускників вимагає звільнити Дайнеко, яка працює на кафедрі 44 (!) роки, - пише на власній сторінці ще одна випускниця КНУ Катерина Коваленко.

"Чому це важливо" - відповіді підписантів під петицією

Водночас кілька викладачів Інституту та деякі випускники виступили на підтримку професорки.

Зокрема, у коментарях на офіційній сторінці ІМВ підлегла Дайнеко Ірина Чернуха написала, що «їм дуже шкода людей, які нічого не досягли», і що «вони для них не існують».

А щоб особисто стати на захист Дайнеко, із виданням «Бабель» навіть зв’язався її колишній студент — ексдепутат Василь Горбаль.

Валентину Дайнеко він називає суворою та принциповою викладачкою, але образи на неї не тримає:

Це правда, що з інституту можна було вилетіти тільки через нескладання іноземної мови або пропуски. Але потім англійська мова нас усіх годувала, — заявив він.

Керівництво Інституту міжнародних відносин поки що не реагує на ситуацію і публічно жодних заяв із цього приводу не робить.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень