День енергозбереження: що рівнянам потрібно почати робити вже сьогодні, аби гроші «не йшли на вітер»?

Поради експерта

11 листопада – Міжнародний день енергозбереження. 

Енергоощадження — це заходи, спрямовані на те, аби  зменшувати споживання енергії від зовнішніх джерел. Це важливо не тільки в економічному плані, але і в екологічному, оскільки зменшиться кількість шкідливих викидів і відходів.

Наскільки енергоощадливим на сьогодні є Рівне та що мешканцям міста та області потрібно зробити для того, аби тепло не «втікало» з їхніх домівок, розповів керівник ГО «Екоклуб» Андрій Мартинюк.

На фото Андрій Мартинюк
На фото Андрій Мартинюк

Не можна сказати, що Рівне «пасе задніх» у питаннях енергоефективності в межах України. Однак можна і потрібно робити набагато більше.

 

Зараз в Україні діє Фонд енергоефективності. Він по суті дарує половину грошей мешканцям ОСББ, які утеплюють своє житло. І це чудова можливість, яка може розвивати місто, поліпшувати життя рівнян, створювати нові робочі місця і наповнювати місцевий бюджет, – розповів Андрій Мартинюк.

Він додав, що для того, аби наше місто стало більш енергоефективним, потрібно розвивати наявні та створювати нові фінансові інструменти, які б стимулювати мешканців міста та області термомодернізувати своє житло (ред. – провести комплекс заходів з утеплення будівлі та оновлення інженерних систем із метою приведення у відповідність будинку до сучасних вимог з енергоефективності).

Крім того, за словами, Андрія Мартинюка, важливо проводити на Рівненщині роз’яснювальну роботу щодо того, скільки та як люди можуть заощадити, що дає енергоефективність. До того ж утеплення житла призводить і до поповнення місцевого бюджету.

На сьогодні темпи утеплення міських багатоповерхівок можуть вказувати лише на те, що утеплити усі великі будинки можна буде щонайменше за 100 років. Саме тому роботу над комфортним і енергоефективним майбутнім потрібно розпочинати вже зараз.

На сьогодні у нашому місті є  понад 1000 багатоповерхівок і якщо поставити завдання утеплити їх усі хоча б за 10 років, то тими темпами, якими зараз це робиться, то часу буде недостатньо. Адже нам щороку потрібно утеплювати 100 багатоповерхівок, а ми не утеплюємо навіть 10. Тобто з такими темпами ми утеплимо все житло за 100 років. Це явно не прийнятно, – зауважив Андрій Мартинюк.

Що робити мешканцям багатоповерхівок та приватних будинків для того, аби почати заощаджувати і тепло, і кошти?

Багатоповерхівкам варто об’єднатися в ОСББ та провести енергетичний аудит і на основі його результатів реалізовувати заходи, які будуть перелічені у звіті про енергетичний аудит. Часто буває, що люди слідують якимось іншим міркування і можуть неефективно використовувати кошти.

 

Якщо ж говорити про приватний будинок, то особливо в старих будинках не утеплене перекриття. Це велика проблема. Утеплити стелю досить дешево та окуповується це практично за сезон, - зауважив Андрій Мартинюк. 

Крім того, не завжди заміна пластикових вікон є потрібною для того, аби заощаджувати тепло. 

Часто встановлення металопластикових вікон, які є герметичними, призводить до того, що в будівлях з'являється цвіль та грибок через недостатню вентиляцію. Потрібно пам’ятати, що навіть найкращі заходи можуть мати й зворотну сторону медалі.

 

Вікна встановлюються у нас із порушеннями державних вимог і стандартів. Адже при встановленні вікон потрібно обладнувати їх спеціальними плівками проти вологи та пари, а цього ніхто не робить. І це одна з причин того, чому на відкосах з'являється грибок і пліснява, - пояснив керівник 

«Екоклубу».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень