Демографічна криза: скільки українців залишаться в країні у найближчі роки

Демографічні втрати нашої країни коливаються в межах від 500-600 тисяч до 5-6 млн людей

У найближчі роки в Україні очікується демографічна катастрофа. Висока ймовірність того, що жінки з дітьми не повернуться додому після закінчення війни, а їхні чоловіки виїдуть до них за кордон. До того ж декілька мільйонів українців депортували до рф. 

Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень Людмила Слюсар повідомила, що в Україні й до повномасштабної війни смертність перевищувала народжуваність. Зараз ситуація значно погіршилася.

Академік Елла Лібанова заявила, що демографічні втрати нашої країни коливаються в межах від 500-600 до 5-6 млн людей. 

Для заміщення поколінь 10 жінок мають народити 22-23 дитини. Минулого року 10 українок народжували лише 11 дітей. Очікується, що наступного року у 10 жінок буде лише 7 дітей.

«Це вже демографічна катастрофа», - наголосила Лібанова.

Наголошено, що масштабна міграція, неможливість отримати медичну допомогу, підвищення смертності через стреси, прямі втрати військових та громадянських українців, а також зниження рівня народжуваності призведуть до серйозних демографічних втрат. До 2030 року в Україні залишиться 35 млн людей. Причому Лібанова назвала цю цифру «надто оптимістичною».

Людмила Слюсар визнала, що оцінити, скільки років потрібно для повернення колишньої демографічної ситуації – невідомо. Однак є два головні фактори, здатні змінити стан справ – стан економіки та безпека.

За оцінками НБУ, через війну країну залишили 4,5 млн українців. Більшість із них зупинилася у Польщі, Німеччині та Чехії.

- Є гостра проблема з житлом. Так, як ми бачимо, українці до свого житла прив'язані, і лише наші війська звільняють територію – люди вже хочуть повернутись. Але якщо знищено житло, нікуди повертатися, – цитує Слюсар. 

Вчена зазначила, що наші земляки повертатимуться додому, якщо у них будуть робота та житло.

Джерело: biz.today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень