Даватимуть 6-9 місяців на виїзд: на що готові у ЄС аби відправити українців додому?

Зокрема, пропонується заохочувати наших біженців фінансово

Українські біженці у Швейцарії навесні 2022

Уряд Швецарії оприлюднив попередню стратегію з повернення додому українців, які приїхали до Швейцарії після 24 лютого 2022 року. Про це повідомляє Кореспондент з посиланням на swissinfo.ch.

Повідомляється, що на виїзд українцям дадуть 6-9 місяців після закінчення статусу захисту, крім того, пропонується заохочувати їх фінансово.

Попередню стратегію можливого повернення українців додому розробив Державний секретаріат з міграції (SEM) у співпраці з владою кантонів.

Плани швейцарських чиновників виходять із того, що статус S (тимчасовий захист) українців може бути деактивований у 2024 чи 2025 році.

За прогнозами уряду, повернутися додому добровільно захочуть 80% українців (близько 70 000 людей), переважна більшість з яких - жінки і діти. Більшість із них мають біометричні паспорти, а тому не потребуватимуть візи чи спеціального проїзного документа.

20% біженців (14 000 осіб), як вважають чиновники, швидше за все, залишаться в Швейцарії й після закінчення терміну дії статусу S і наданого для виїзду часу, але цей показник може змінюватися залежно від тривалості війни та ступеня збитків, завданих Україні. Ймовірність добровільного повернення зменшуватиметься, якщо війна значно затягнеться.

Після 5 років безперервного перебування в країні біженці мають право отримати швейцарський дозвіл на проживання категорії B (щороку поновлюєтся), тому влада Швейцарії вважає, що треба зробити все можливе для ефективного заохочення добровільного повернення українців додому.


Повідомляється, що добровільний виїзд буде самостійним, і відбуватиметься наземним транспортом, а примусове повернення літаком буде крайнім заходом.

 

Зазначається також, що не наполягатимуть на швидкому виїзді людей, які потребують особливої підтримки. Йдеться про приблизно 1000 дітей без супроводу дорослих і 1600 людей віком 75 років і з вадами здоров'я.

Щодо фінансового заохочення, то суми можуть змінюватися. Виплати коливатимуться від 1 000 до 4 000 швейцарських франків (відповідно 1 037 та 4 150 євро) на людину залежно від періоду виїзду.

При цьому МЗС Швейцарії підкреслює, що статус S зберігатиметься доти, доки люди з України справді потребуватимуть захисту.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень