Ціни зросли, як і штрафи. Де на Рівненщині правильно купувати живу ялинку

Лісники дали інструкцію

Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

Понад 93 тисячі новорічних дерев виростили лісівники Рівненщини на продаж. Це сосни, ялини, ялиці та інші хвойні. Торік середня відпускна ціна одного дерева у лісгоспах становила 76 грн, нині вартість дещо зросла, розповідає речниця обласного управління лісового господарства Світлана Горошко:

 - Дерево до метра коштуватиме від 108 гривень, гуртові ціни будуть нижчими. Так само як і в попередні роки, можна буде придбати новорічні дерева у горщиках.

 

Ціни стартуватимуть від 150 грн за одиницю, звісно, що ціна залежатиме від висоти й від породи дерева. Для прикладу, вартість срібних ялинок, які мають попит, вони дуже гарні, стартуватиме від 480 грн.

 

Це ціни у магазині «Лісовичок», де вже почались продажі. Кожне лісництво формуватиме свої ціни, але вони не будуть значно вищими від тих, які у «Лісовичку».

 

Варто розуміти, що ми не заготовляємо наперед ялинки, тобто не зрубуємо їх відразу. Ми заготовляємо їх під споживачів. Тобто задекларована кількість – понад 93 тисячі дерев – не значить, що їх усі зрубують.

Придбати новорічні дерева можна біля лісництв, розсадників та у спеціалізованих магазинах «Лісовичок», які працюють вздовж автошляхів в різних районах області.

Фото обласного управління лісового та мисливського господарства
Фото обласного управління лісового та мисливського господарства

Усі ялинки мають спеціальне маркування.

 - Новорічні ялинки, заготовлені у держлісгоспах, будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками та пластмасовими бирками-стяжками.

 

Вони розриваються при спробі їх зняття, тому унеможливлюється повторне використання. Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який вноситься у Систему електронного обліку деревини.

 

Покупцям варто звернути на це увагу, бо їх теж каратимуть за купівлю незаконно зрубаних дерев, - резюмувала Світлана Горошко.

Нагадаємо, взимку усі хвойні насадження особливо ретельно охороняються спеціальними рейдовими групами, які працюють в усіх лісогосподарських підприємствах області.

Ціни на ялинки оприлюднили у ДП "Клеванський лісгосп"
Ціни на ялинки оприлюднили у ДП "Клеванський лісгосп"

Покарання за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми, заподіяної шкоди лісу та штрафу.

Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічного дерева та його діаметру у корі біля шийки кореня, і становить від 545 до 2465 грн.

Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн), а посадові особи від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн).

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень