Ціни на стратегічну крупу в Україні злетять до захмарного рівня

Експерти прогнозують її дефіцит

В Україні триває посівна, аграрії зробили ставку на найбільш популярні серед українців крупи. Та попри це, експерти прогнозують подорожчання гречки – 90 грн за кілограм.

Наразі більше попиту на гречку, кукурудзу, сою, тому що ці культури мають внутрішній високий попит, - розповіла заступниця директора з питань селекції інституту землеробства Олена Костенко.

Гречка стала заручницею ситуації, адже частину крупи Україна імпортувала. Що ще гірше – імпортувала з рф.

Щороку українці споживають 149 тисяч тонн популярної крупи. Проте тільки половину власного виробництва. Країна-агресор перевозила крупу до Казахстану, там змінювала етикетку й продавала Україні гречку.

Власне через дешеву імпортну гречку, нашим аграріям було не вигідно її вирощувати у великих об'ємах.

Сьогодні Росія фактично закрита для постачання гречки. Ми почали відчувати великий дефіцит на нашому ринку, як посівного матеріалу, так і звичайної гречки. І це призведе, через певний час, за тиждень-другий, до різкого здорожчання. Ми прогнозуємо, що вона коштуватиме на менш як 80-90 гривень, в залежності від регіону, за кілограм крупи, - каже Сергій Громовий, директор Міжнародної асоціації гречки.

Зняти напругу на ринку допоможе Канаду. Уряд Канади передасть аграріям 140 тонн насіння гречки. Ним зможуть засіяти поля фермери з деокупованих територій, де ще не встигли посіяти ранні культури.

Джерело: УНІАН

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень