Чудеса Почаївської лаври: містична історія про онука засновниці вас здивує (ФОТО)

Чудеса почалися ще під час створення храму

Почаївська Свято-Успенська лавра, безперечно, є однією із найбільших християнських святинь.

Її створення та становлення супроводжувалося легендами і чудесами. Радіо Трек зібрав найпоширеніші з тих, які передаються з уст в уста вже довгі роки.

Дата заснування обителі на цій святій горі своїм корінням сягає глибини століть. Після захоплення Ханом Батиєм Києва, ченці Києво-Печерські йдуть на Волинь у пошуках притулку і знаходять його на скелястій, покритій густим лісом горі, де і поселяються. Місце свого усамітнення називають у пам'ять про річку Почайну - притоку Дніпра, на березі якого стояв колись їх монастир.

За переказом, у 1240 році на Почаївській горі було явлення Божої Матері монахам і селянам-пастухам, які побачили зверху Почаївської гори Богородицю, що стояла на скелі у вогняному стовпі. Явивши себе людям, вона піднялася на небо, залишивши на скелі слід Своєї правої Стопи. З того часу Стопа стала наповнюватися водою, яку пізніше стали вважати чудотворною.

Незабаром біля підніжжя тієї скелі, на якій явилася Мати Божа, іноки побудували невеликий храм в ім'я Успіння Пресвятої Богородиці. Але скеля та слід Цельбоносної Стопи на ній протягом ще 400 років залишалися просто неба. Лише з 1649 року, коли на цьому місці виросла церква в ім'я Пресвятої Трійці, Стопа та джерело опинилися у храмі. Зараз на місці цього храму стоїть Успенський собор.

 Існує легендарна оповідь про Почаївську Богоматір. Згідно з цією оповіддю, у липні 1675 року Богородиця з’явилась над Троїцькою церкво, захищаючи обителі від нападу турків. Мати Божа відвертала від монастиря стріли й кулі турків. Вражені нападники перелякалися і покинули Почаїв.

Анна Гойська -- фундаторка монастиря

Монахи й екскурсоводи розповідають  історію:

Онук засновниці монастиря Андрій Фірлей став протестантом і вирішив познущатися над іконою.

 

У 1623 році він наслав на монастир свого слугу Григорія Козинського із загоном і вони викрали ікону. Вдома дружина Фірлея одягнулася у священицькі ризи і вчинила наругу над реліквією... і вмить захворіла. Господар же, злякавшись, віддав усе пограбоване назад у монастир.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень