Чому на кладовищі «Нове» так складно знайти могилу рідних (ФОТО/ВІДЕО)

Територія кладовища займає нині понад 50 гектарів землі

Сектори у відносно нових кварталах кладовища «Нове» не позначені жодними вказівниками, а стрімке зростання території цвинтаря унеможливлює орієнтування на огорожу.

  • Кількість поховань дорівнює  майже чверті населення Рівного.
  • Близько 58 тисяч поховань розташовані на понад  50 гектарах землі. Для порівняння: площа футбольного поля на стадіоні «Авангард» трохи більше 0,7 га.  Відповідно, на території «Нового» можна розмістити близько 70 таких полів (+/- одне поле стадіону «Авангард»).
  • Крім того, сюди поміститься парк ім. Шевченка (32Га) + дві «Лебединки» (приблизно 8 Га).


Проте, встановлення табличок із зазначеною системою нумерації секторів на сьогодні не стане рішенням, пояснює очільник підприємства «Спецкомбінат-ритуальна служба», яке опікується кладовищем «Нове», Микола Володько:

Система нумерації не іде по черзі, є поняття, наприклад, з права наліво, або по часовому колу. Вона іде по моментах відведення землі. Тобто відвели там 5 гектарів землі, з лівої сторони дільниці, де закінчуються поховання, там, наприклад, 36-й, а справа, зовсім з діаметрально протилежної сторони уже починається 37-й. Специфіка тут певна є. І чого ці знаки не можуть бути тим вказівником, тому треба цю систему координат знати.


Тож саме етапи відведення землі й перемішали усю нумерацію. Змінити ж її на сьогодні неможливо, оскільки кожному на руки видають документи із вказаною адресою поховання, і змінювати їх під відповідну систему координат не будуть.


«Спецкомбінат» проводить інвентаризацію поховань, і існування електронної бази значно спрощує пошук могил близьких, говорить Микола Володько. Тобто дані про поховання знаходяться в одній електронній системі, і за запитом рідних, працівники «Спецкомбінату» допоможуть віднайти потрібну могилу.

До слова, торік на сайті міськради реєстрували петицію під назвою «Створення онлайн-карти кладовища «Нове» для легкого пошуку місць поховання». Петиція отримала необхідні для розгляду 300 голосів рівнян. Тоді у відповідь на петицію міська рада повідомила наступне:

Відповідно до чинного Закону України «Про поховання і похоронну справу» кожне поховання та перепоховання реєструється ритуальною службою в книзі поховань померлих з внесенням до неї даних, необхідних для проведення реєстрації. Після здійснення поховання Виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов'язання поховати померлого, видається відповідне свідоцтво про поховання, де крім інших даних вказується місце поховання на кладовищі — квартал, сектор, ряд і місце.
Відповідно до ст.7 Закону України «Про поховання і похоронну справу» держава гарантує конфіденційність інформації про померлого.

Червоним позначено територію, яку займає кладовище «Нове»

В окремих випадках в разі звернення близьких родичів померлої людини при пред'явленні документів, що підтверджують родинні відносини, працівниками ритуальної служби надається інформація про місце її поховання. Кладовище «Нове» розділене проїздами й пішохідними доріжками на квартали та сектори. На початку кожного кварталу встановлений вказівник з вказанням номера кварталу та розміщення секторів. Крім того біля центрального входу знаходиться план-схема кладовища «Нове», на якій зображене розміщення кварталів, секторів, проїздів, доріжок, громадських туалетів, водорозбірних колонок, тощо.
 

Нагадаємо, торік ми дізнавалися позицію церков щодо перспективи появи у місті крематорію.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень