Капуста гниє прямо на грядці: чому так стається і що з цим робити
Як вберегти урожай до потрібного часу
Капусту вирощують практично усі городники. Однак не завжди їм вдається зібрати гарні і здорові качани. Протягом сезону капусту атакують шкідники й фітопатогени, з якими часом доволі непросто впоратися.
Розповідаємо, які саме мікроорганізми найчастіше викликають гниль капусти і як їх позбутися.
Слизовий бактеріоз
Його ще називають мокрою бактеріальною гниллю. Він вражає культуру у другій половині вегетації та під час зберігання. Збудники хвороби — бактерії Erwinia carotovora та Erwinia aroideae Holland.
На ураженому листі з'являються темні олійні плями. Поступово вони поширюються, а листя темнішає і згниває. Вражена ніжка розм'якшується, набуває кремово-сірого відтінку й починає смердіти.
Бактерії потрапляють у рослину через пошкоджене зовнішнє листя, а також через качан із ґрунту. Іноді зовні качан виглядає абсолютно здоровим і лише після зрізання можна виявити гниль всередині.
Якщо під час збирання капусти Ви виявили навіть незначні пошкодження качана або зовнішнього листя, для тривалого зберігання він не підійде.
Слизовий бактеріоз частіше розвивається на капусті ранніх, середньоранніх і середньостиглих сортів під час дощової і теплої погоди. Найбільш схильні до цього захворювання сформовані качани, які починають розтріскуватися від надмірної вологи.
Біла гниль
Причина появи білої гнилі — гриб Whetzelinia sclerotiorum. Захворювання часто розвивається наприкінці вегетації і у період зимового зберігання.
Зовнішнє листя вкривається водянистими плямами і загниває. Потім хвороба поширюється на весь качан. Зовні і між листям з'являється ватоподібний наліт білого кольору з чорними плоскими склероціями.
Білою гниллю вражаються насамперед перестиглі, пошкоджені і підморожені качани, які зростають на ділянці, збагаченій органічними речовини.
Гриб, що викликає білу гниль, здатний тривалий час зберігатися у вигляді міцелію або склероціїв на рослинних залишках і в ґрунті, не втрачаючи життєздатності.
Сіра гниль
Наприкінці вегетації, у дощову погоду, можливе зараження капусти сірою гниллю, яку викликає гриб Botrytis cinerea.
Спершу на зовнішньому листі качанів з'являються коричневі плями. Потім вражається і внутрішнє листя й капуста вкривається попелясто-сірим пухнастим нальотом, що містить спори гриба.
Сіра гниль часто починає активно розвиватися тільки під час зберігання за підвищеної температури й вологості. Насамперед патоген атакує качани з механічними ушкодженнями, тому під час зберігання капусту слід періодично оглядати і прибирати підгнилі качани.
Як захистити капусту від загнивання
Загнивання капусти під час вегетації пов'язане насамперед із неправильною агротехнікою: недотриманням сівозміни, загущенням посадок, нерегулярним поливом рослин, а також відсутністю обробок від хвороб і шкідників.
Щоб уникнути цього, варто:
Дотримуватися сівозміни
Капусту можна повертати на колишнє місце не раніше, ніж за 4 роки. Найкращими попередниками цієї культури є боби, огірки, морква, картопля, цибуля, часник, томати й перець.
Обробляти насіння, розсаду і ґрунт біофугіцидами на основі сінної палички або триходерми
Для профілактики розвитку слизового бактеріозу і за перших його проявів обробляти рослини 0,1% робочим розчином біопрепарату «Планріз» кожні 20 днів.
Захищати капусту під час вегетації від шкідників
Білянка, совка, хрестоцвіта блішка та інші комахи поширюють захворювання. Крім того, гусені підгризають листя, а пошкоджені качани частіше уражаються фітопатогенами.
Правильно вносити мінеральні добрива
Надмірна кількість азотних добрив призводить до того, що капуста гірше зберігається і частіше гниє. Тому слід надавати перевагу калійно-фосфорним добривам або перед посадкою капусти додавати у кожну лунку жменю золи.
Це також допоможе знизити кислотність землі і запобігти розвитку такого небезпечного захворювання хрестоцвітних, як кіла.
Прибирати з ділянки, де зростала капуста, бур'яни і усі рослинні залишки
Листя з ознаками захворювань, підгнилі качани та ніжки потрібно вивозити за межі ділянки або спалювати.
Вирощувати сорти і гібриди, стійкі до захворювань хрестоцвітних
Такими сортами рослин можуть бути: Козачок F1, Подарунок, Мара, Білосніжка, Аеробус F1, Галлаксі F1, Колобок F1, Парадокс F1, Екстра F1 та ін.
Крім того, збирати урожай капусти слід у суху погоду, а закладати на зберігання можна лише стиглі та здорові качани, залишаючи на них покривне листя.
Пошкоджені ж головки потрібно якомога швидше з’їсти чи використати для зимових заготівель.
Джерело: Ukr.Media
Радіо Трек: НОВИНИ