Чому не можна бажати «смачного»: факти, які вас здивують

Все про історію походження вислову та чому його не можна бажати людям

Здавна в історії склалося, що перед прийманням їжі люди читали молитву, висловлюючи вдячність Богу за наявність страви на столі та просячи небесне благословення на їхню трапезу.

Однак з приходом радянської влади релігійна тематика була заборонена, а образ Ісуса Христа став небажаним. В результаті замість цього почали вживати французький вислів «bon appetit» («приємного апетиту»). 

Згідно з етикетом, вислів «смачного» повинен вживати лише той, хто готував їжу. Це вважається запрошенням для гостей або членів сім'ї брати участь у трапезі та насолоджуватися нею.

У будь-якому іншому контексті це висловлювання вважається невідповідним. Психологи наголошують, що ця фраза може сприйматися як порушення особистих кордонів, оскільки вона вдирається в особистий простір людини, буквально заглядаючи їй в рот.

Думка езотериків

Експерти також не підтримують такі вислови, оскільки це може спричинити протилежний ефект.

За їхніми словами, висловом «смачного» ви ризикуєте привернути до людини проблеми з травленням.

Особливо негативний вплив такі слова мають, коли вони звучать нещиро. В такому випадку це не лише прояв поганих манер, а й може передати погану енергетику до людини.

Як правильно побажати людині смачного?

Експерти з питань етикету рекомендують замінити загальнопоширену та невідповідну фразу «смачного» ввічливими альтернативами, такими як «будь ласка» та «насолоджуйтесь».

Ці вислови вказують на початок трапези, не перетинаючи особисті межі співрозмовника.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень