Чому ми забуваємо сни і як навчитися їх запам'ятовувати?

Все, що потрібно знати про сон

Чому ми не запам'ятовуємо сни?

Гіпотеза 1. Постійне недосипання. Якщо ви недостатньо спите, то фаза короткого сну скорочується, як і можливість побачити щось яскраве і запам'ятовується. Якщо ви прокинулися будильником з відчуттям, ніби й не спали - ви прокинулися в повільну фазу сну.

Варто зазначити, деякі препарати можуть пригнічувати фази сну. Наприклад, антидепресанти затримують початок фази швидкого сну або скорочують її тривалість. Такий ефект має алкоголь.

Гіпотеза 2. Під час сну нейрони активно забувають інформацію. В одному з досліджень з'ясували, що під час фази швидкого сну відбувається активне забування непотрібної інформації. Це необхідно, щоб не перевантажити мозок зайвою інформацією та запам'ятати потрібну. У цьому беруть участь спеціальні нейрони, які також беруть участь у синтезі гормону, що відповідає за контроль сну та апетиту. Вночі вони мають дію на гіпокамп, який бере участь у формуванні спогадів.

Гіпотеза 3. Гіпокамп прокидається трохи пізніше за вас. Можливо, у людей різні ділянки мозку можуть засипати у різний час. Як показало одне з досліджень, гіпокамп, ймовірно, відходить до сну одним з останніх. Усю ніч він активно формує спогади про події дня та посилає їх у кору мозку.

Вчені припускають, що якщо гіпокамп засинає пізніше, то і прокидатися він може із затримкою. Виходить, що є невелике вікно – коли гіпокамп ще не прокинувся і не може записати наш спогад про сновидіння.

Гіпотеза 4. Структура сну не підходить для зберігання. На відміну від спогадів про реальні події сни не піддаються логіці й наша пам'ять не призначена для зберігання такої фантасмагорії. Іноді сни взагалі не мають жодного сюжету і можуть бути набором випадкових думок та картинок.

Як запам'ятовувати сни

Для початку потрібно забезпечити все для повноцінного сну та обов'язково - для фази швидкого сну. Потрібно висипатися, уникати алкоголю перед сном і намагатися прокидатися у швидку фазу сну. Для цього існують спеціальні пристрої, які визначають, коли ви перебуваєте в потрібній фазі й починають вас будити.

Якщо сон не встиг вислизнути, то постарайтеся відразу після пробудження його записати або комусь розповісти. Це допоможе зберегти якнайбільше деталей сновидіння. Можна навіть завести щоденник снів та перечитувати їх через деякий час.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень