Чому люди у православних храмах стоять, а у католицьких – сидять. Пояснення відмінності

Дехто каже, що сприймати молитву, коли болять ноги, важко

Католицизм і православ’я мають низку відмінностей. Обидва види християнства визнають обряди один одного. До прикладу, православні «зараховують» католику його хрещення, і навпаки

Глобальних відмінностей не так багато. Але все ж є те, що відрізняє ці релігії.

Різниця католицизму і православ’я

Непорочне зачаття Діви Марії, в яке вірять католики, та не вірять православні. Тобто католики вважають, що Богородицю вже було звільнено від первородного гріха шляхом народження Христа;

Різний погляд на Трійцю. У православних — три рівні іпостасі єдиного Бога, у католиків — Дух Святий походить і від Бога Отця і від Сина і як би займає «підлегле» становище.

Чистилище. Католики вважають, що всі люди потраплять у рай. Просто грішники спочатку потраплять у пекло, потім пройдуть очищення від гріхів у чистилищі та на них чекає рай. Православні твердо стоять на тому, що грішники горітимуть у пеклі до кінця.

Хреститися двома пальцями чи трьома. Католики хрестяться двома пальцями, а три затискають. Два пальці — символ двох сутностей Христа: людської та божественної. Три пальці у православних — Трійця, що означає Дух Святий, Бога Отець і Син Божий.

Статус Папи Римського та патріарха. Православний патріарх — головний священнослужитель. Пара Римський має статус намісника Бога землі.

Католики у храмі сидять, а православні – стоять. Питання «сидіння» та «стояння» не таке просте, як здається. У монастирях або на Різдво та Великдень, служби можуть йти багато годин поспіль. І стоячи процес витримає не кожен.

Лавки є й у православних храмах. Але їх мало і вони поставлені з розрахунком на хворих та літніх людей. На здорову людину або дитину, яка сидить, більшість парафіян подивляться косо. Лавки швидше на випадок винятку з правил. Навіть літні намагаються простояти всю службу на ногах і сісти тільки коли зовсім не в змозі.

Православна Церква вважає, що треба молитися стоячи, бо:

  • Це символ того, що ми тягнемося до Бога. А сидячи ми ніби чекаємо, коли Бог сам спуститься заради нас.
  • Сидіння і комфорт для багатьох православних подібні до обжерливості. Коли смачно і багато їж, хочеться ще й випити, потім і в блудні думки потягне. Так і тут — сів і вже засинаєш, тобі не до молитви.

Католики вважають, що треба молитися сидячи, бо у комфорті ти можеш повністю розслабитися та присвятити себе думкам про Бога

  • Якщо ж ти втомишся, переминатимешся з ноги на ногу, тобі буде не до цього.
  • Ми контактуємо з Богом за допомогою душі та мозку. Головна функція тіла — не заважати та не відволікати нас, кажуть католики.
  • Втім, під час читання Євангелія католики все одно встають, віддаючи шану.

Джерело: facedobra

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень