Які прізвища давали українцям після того, як вони приймали християнство

Хто з відомих людей має таке прізвище

Українцям давали специфічні прізвища після того, як вони переходили до християнства. Під час вивчення вихрестів експерти аналізували метричні книги, в яких вказувалось нове ім'я новонаверненого та його старе ім'я і віросповідання, ревізькі казки та списки осіб, які вийшли з єврейських товариств.

Про це повідомляє тематичне медіа Ukrainian Free Genealogy, передає видання «Телеграф».

Для категорії «вихрестів» існували певні обмеження, оскільки російський шовінізм зростав та масово змушував людей насильно змінювати віросповідання. Окрім цього, вихрестами українці ставали з романтичних мотивів. Наприклад, змінювали віросповідання, щоб одружитись/вийти заміж з християнкою або за християнина.

Перші ознаки, що людина має походження з вихрестів, можна побачити у специфічних прізвищах:

  • Крижанівський — той, що прийняв хрест. Воно налічує 2274 носіїв. За поширенням займає 1953 місце.Найчастіше зустрічається на Поділлі. До речі, з таким прізвищем був заслужений артист України Олександр Крижанівський. На жаль, в листопаді 2023 він помер.
  • Добровольський — той, що добровільно прийняв віру Христову. В Україні таких людей 5755. За поширенням займає 599 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.
  • Вихрестенко, Перехрестенко, Вихристюк, Перехристюк, Левицький/Леветський — прізвище стосується духовного звання, але євреї з прізвищами типу «Левіт» могли отримати саме таке. Прізвище Левицький налічує 7077 носіїв. За поширенням займає 453 місце. Найчастіше зустрічається на Галичині. Серед відомих людей Іван Нечуй-Левицький — український письменник, етнограф, фольклорист, педагог. 
  • Коханівський/Кохан — походження від кохання або єврейського прізвища Коган. Прізвище Кохан налічує 5102 носіїв. За поширенням займає 694 місце. Найчастіше зустрічається на Закарпатті.
  • Прибильський — прибув до християнства. Воно налічує в нашій країна 140 носіїв. За поширенням займає 33207 місце. Найчастіше зустрічається на Сіверщині.
  • Новацький/Новицький — новонавернений у християнство. Це прізвище популярне, адже налічує 3097 носіїв. За поширенням займає 1331 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.
  • Ібрагімов або Мухамадов — прізвища, які утворили від мусульманських імен. Прізвище Ібрагімов налічує 2458 носіїв. За поширенням займає 1789 місце. Найчастіше зустрічається у Криму.
  • Жидков або Жидченко — прізвища, які у своєму корені мають образливу назву євреїв у слов'янських мовах. Прізвище Жидков налічує 1110 носіїв. За поширенням займає 4431 місце. Найчастіше зустрічається на Сіверщині.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень