Чому картопля чорніє зсередини при тривалому зберіганні

Причин може бути багато, та зазвичай цьому можна запобігти

Чому чорніє картопля і як цьому запобігти
Чому чорніє картопля і як цьому запобігти

Під час зберігання картопля може почати чорніти, а потім – і гнити. Серед основних причин – недотримання норм вирощування чи збору урожаю або ж захворювання, які викликають незворотні процеси у м'якоті.

Уникнути цього можна, якщо Ви знаєте, якими мають бути заходи з догляду, посадки і вирощування бульби ????

Від чого може почорніти картопля

Найпоширеніша причина – неправильний догляд під час вирощування і збору врожаю. Це може бути:

➡️ Внесення завеликої кількості азоту

Він збирається у листі і відкладається у плодах. Надлишок може вийти через надмірне внесення азотистих добрив або свіжого гною. Щоб такого не було, потрібно дотримуватися норми і вносити також калій.

➡️ Посушливе літо

Надто висока температура призводить до перегріву бульб. Це може спровокувати їх почорніння.

➡️ Період дощів під час дозрівання бульб

У теплому вологому середовищі розмножуються грибкові та бактеріальні хвороби. На жаль, про них Ви дізнаєтеся лише коли запримітите зіпсований врожай ????

➡️ «Забита» земля навколо кущів

На якість картоплі сильно впливає насиченість киснем. Якщо не підгортати кущі, врожай буде, м’яко кажучи, таким собі…

➡️ Кидання бульб під час збору врожаю

Почорніти всередині картопля може і через удари.

Думка про те, що вона тверда і з нею нічого не трапиться, насправді помилкова. Через удари всередині починають відбуватися зміни, тому й з'являється чорнота.

До травмування коренеплоду може призвести навіть падіння з висоти 50 см.

➡️ Пропущений термін висихання бадилля

Це теж призводить до почорніння і, як наслідок, псування врожаю.

Природна зміна кольору відбувається при технічній стиглості картоплі, готової до збору. Висихає бадилля зазвичай наприкінці літа і це – ознака здорових рослин. Якщо ж цього не відбувається, то картопля ще не готова до збирання і нестиглий врожай просто-таки зіпсується.

➡️ Недотримання температурного режиму при зберіганні

Неправильний теплостан при зберіганні може провокувати гниття бульб зсередини. Причому це може бути як надто висока температура (+12...+14°C), так і занизька.

Коли картопля чорніє через хворобу

Практично всі хвороби картоплі починаються ще під час зростання надземної частини, а згодом передаються і бульбам. Серед картопляних недуг, які провокують почорніння та гниття картоплі найпоширеніші такі:

????Чорна ніжка

Вона викликає мокру гниль. З’являється за високої вологості і доброї прогрітості ґрунту. Просушування, прогрівання та озеленення плодів допоможе побороти цю хворобу.

???? Мокра гниль

Вона проявляється за умови тривалого зберігання, а збудники потрапляють у бульбу через ґрунт. Недуга може з'являтися за підвищеної вологості й низьких температур. Після розрізання овоч з країв твердий, а всередині є мокра гниль з доволі специфічним запахом.

???? Кільцева гниль

Вона часто з'являється у картоплі. Хвороба рослини починається з початку квітнення і зберігається у посадковому матеріалі. У такому разі прогрівання бульб і відбір хворих має відбуватися кожні 3-4 тижні.

???? Суха гниль

Вона проявляється під час квітнення, у спекотну погоду, і добре передається від бульби до бульби.

???? Ґудзикова гниль

Хвороба вражає стебла і бульби, а під час зберігання проявляється через 2-16 тижнів після збору врожаю. Ознаки – на розрізі можна помітити чітку межу між гниллю і чистою тканиною. Також може передаватися іншим бульбам.

???? Залозиста плямистість (іржа) бульб

Виникає через надлишок сполук алюмінію і заліза та одночасній нестачі фосфору у коренеплоді. Хвороба не передається іншим рослинам і непомітна на поверхні шкірки. Частіше з'являється на піщаних і суглинних ґрунтах у посушливі періоди. Виникає через поганий фотосинтез.

???? Кальцієве голодування посадок картоплі

Має бути правильне поєднання магнію і кальцію, оскільки бульби не зможуть пророщувати паростки і згодом це коштуватиме Вам якісного врожаю.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень