Чому груші в цяточку і чи можна їх взагалі їсти?

Досить поширена проблема, яка може з'являтися з року в рік

Далеко не завжди плями на плодах і листі – це ознаки хвороб. Дуже часто це «звичайні» некрози, викликані погодою та іншими незалежними від нас явищами.

Причин, через які на грушках з’являються цяточки:

  • Сильна спека і посуха. Вони дуже шкідливі для груш, тож треба намагатися збити температуру поливами. А визначити, що винна саме спека, нескладно: плями зосереджені з сонячної сторони крони.
  • Брак рухомого кальцію. В такому разі чорні плями будуть зосереджені по краях листя. Виправити це просто: підгодуйте дерева кальцієвою селітрою (по 60-80 г на 10 л води).
  • Попелиця і мідяниця викликають появу сажистого грибка, який призводить до скручування листя. Однак класичних плям при цьому не буває. З цим все просто — обприскуємо дерева «Корагеном».

Як бачите, з такими плямами впоратися зовсім нескладно, але якщо це справжня патологія, тоді все буде набагато серйозніше

Так виглядає парша на груші
Так виглядає парша на груші

  • Парша з'являється у вологу погоду у вигляді чорних крапок, які розростаються і зливаються, плоди покриваються плямами і розтріскуються. В такому випадку врожай можна втратити повністю. Особливо небезпечна ця болячка у похмуру погоду і при надлишкових поливах. Лікування: Найефективніші засоби проти парші — «Скор» і «Стробі».
  • Сажистий грибок часто плутають з паршею. Є простий спосіб відрізнити їх: сажистий грибок легко стирається рукою або змивається при митті врожаю, а от паршу не зітреш і не змиєш. Лікування: якщо з'явився сажистий грибок, значить пустують попелиця або мідяниця. Насамперед тоді треба усунути їх «Актеліком», а після цього вже починають труїти сам грибок розчином «Оксихома».
  • Бактеріальний опік — найстрашніший гість. Листя, пагони і гілочки тоді чорніють і засихають, дерево виглядає як обпалене вогнем. Перші ознаки з'являються у червні, далі − більше. Лікування: врятувати дерево можна своєчасним обрізанням всихаючих верхівок і обприскуванням крони дерева 1% бордоською або її замінниками.

А це - чорний рак
А це - чорний рак

  • Чорний рак: чорні плями з'являються на корі, на гілках, на стовбурах дерев. Хвороба дуже небезпечна і вимагає радикального лікування, тобто негайного обрізання уражених ділянок крони. Лікування: якщо хвороба потрапила на стовбури, то плями треба вирізати з захопленням 2 см здорової кори. Промивати залізним купоросом і замазувати садовим варом.
  • Галовий кліщ. Його помітно по галовому нальоту на зворотному боці листя. Починає свою подорож він з верхівок і може дійти до самого коріння, аж до вимерзання дерев взимку. Лікування: кліща труїмо «Тіовітом Джет» або «Карбофосом» (60-90 г на 10 л води). Зазвичай двох обробок досить, аби прогнати гостей на довгий час.

Їсти груші, обпечені сонцем або ж коли дереву бракує поживних елементів, звісно ж, можна А от з хворобами трохи інша ситуація: якщо плоди вкрилися чорними цятками через хворобу, їх краще викинути.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень