Культурні агресори: 6 садових рослин, які лише захаращують вашу ділянку

Навіть звичні нам рослини можуть наробити біди, якщо не знати нюансів

Дачники звикли до того, що до рослин-агресорів належать бур'яни. Частково вони мають рацію і бур'яни дійсно захоплюють територію дачної ділянки, заважаючи рости овочевим і ягідним культурам.

Але не тільки вони агресивно налаштовані проти сусідів, що ростуть поруч. Існують культурні рослини, загарбницьким здібностям яких можуть позаздрити навіть берізка й кульбаба.

Садова суниця

Варто забути хоч на один сезон про грядку з цією культурою і вона перетворюється на зарості, що поглинають все на своєму шляху. А викопати її згодом буде дуже складно.

«Вуса», призначені для розмноження, при догляді за культурою обриваються, але якщо їх залишити, то вони можуть вирости довжиною до метра, обплітаючи все навколо.

До того ж, чим довші пагони і густіша посадка, тим дрібніші будуть ягоди. Тож слідкувати за цим агресором потрібно постійно.

Полуниця-малина

Гібрид двох улюблених ягід під назвою «малина зваблива» ((Rubus Illecebrosus). З наукової точки зору ця культура, до речі, не вважається гібридом, адже за смаком та зовнішніми показниками вона усе ж більше схожа на малину.

Вважається культурним загарбником через колючість кущів, що ростуть де і як захочуть. Рослина дає безліч пагонів від коренів на відстані 1-1,5 м від материнського куща, що йдуть на аналогічну глибину.

Вирощувати її рекомендовано лише на непотрібній ділянці або ж у контейнерах.

Топінамбур

Кущі з яскравими квітами, звісно, здатні прикрасити сад, а бульби – урізноманітнити харчування, адже топінамбур містить багато поживних речовин.

Однак не варто дивуватися з того, що через кілька років рослина зійде навесні зовсім не в тій частині саду, де ви її висаджували.

Зверху кущ залишається акуратним, а ось під землею бульби з великою швидкістю захоплюють нові території. На превелику удачу садівників цієї агресивної рослини легко позбутися восени, просто скосивши кущ і перекопавши землю навколо нього.

Хрін звичайний

Є дачники, які купують хрін і намагаються його виростити, але всі зусилля залишаються без відповіді. А є ті, хто випадково заніс його відросток у садок і тепер бореться з ним роками.

Бажання посадити хрін потрібно обдумати декілька разів, адже він за комфортних умов розростається на метри, поглинаючи культури, що ростуть поряд.

Щавель

Дуже поширена культура. Але досвідчені дачники рекомендують висаджувати не більше 2-3 рядів щавлю, оскільки він розростається просто з неймовірною швидкістю.

Рослина здатна забирати усі поживні речовини навколо себе, воду та сонце, затінюючи сусідів. Його швидке поширення означає додаткове прополювання щотижня, адже нові паростки освоюються за напрочуд короткий час.

Полин естрагон

Посадивши невеликий кущ тархуна у себе на грядці, з метою освіжити влітку холодний чай або лимонад, потрібно бути готовим до того, що з ним доведеться незабаром вступити в бій.

Естрагон розростається з однієї гілки в неконтрольований кущ, який не тримає форми і розповзається ділянкою довгими батогами. Його потрібно своєчасно підстригати та підв'язувати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень