Чому гірчить солодкий перець і що з цим робити?

Причини, через які на грядці замість врожаю — халепа

При вирощуванні перцю дачники часто стикаються із проблемою — садили солодкий перець, а вийшов гіркий Розповідаємо, у чому причина такої метаморфози і що з цим робити.

Щоб уникнути такої проблеми, слід детальніше розібратися в особливостях рослини.

Перезапилення

При перехресному запиленні насіння одержує характеристики і чоловічої, і жіночої рослини. Якщо поряд росте солодкий та гіркий перець, то вони можуть перезапилитись і вийде гібрид з непередбачуваними якостями.

Але важливо пам’ятати одну річ: виросте він лише у тому випадку, якщо зібрати та посіяти насіння з такої рослини. І стане це лише наступного року. У цьому ж сезоні, як би рослини не перезапилювалися, на солодкому перці виросте точно солодкий, а на гіркому – точно гіркий.

 

Якщо ж ви не плануєте збирати своє насіння, то садити поруч кілька видів перцю можна.

Уникнути перехресного запилення допомагає просторова ізоляція, тобто відстань між різними сортами. При професійному вирощуванні рослин на насіння відстань не менше 300 м у відкритому ґрунті, а в теплицях 100 м.

То звідки на грядці із солодким перцем береться гіркий?

Причина, звісно ж, у насінні. Точніше, 3 причини:

  1. Ви самі зібрали насіння з рослин, які перезапилювалися з гірким перцем (можливо, він ріс у вас чи поруч у сусідів).
  2. Ви купили неякісне насіння.
  3. Ви зібрали насіння з сорту, який є гібридним (гібридні сорти у другому поколінні не зберігають материнських якостей).

Чому гірчить солодкий перець

Але буває й інша ситуація: перець за всіма ознаками солодкий, але гірчить.

Річ у тім, що при перезапиленні насіння одержують гени обох батьків, а плід зберігає сортові характеристики. Тобто сам плід, як у «мами» (солодкий), а насіння, як у тата (з гіркотою).

Такий тип насіння виділяє речовину, що дає гіркоту гострим сортам. Воно вбирається в м’якоть плоду солодкого перцю, надаючи йому характерної гіркуватості. Це явище зустрічається рідко, та все ж таке може бути.

Джерело: prostoway

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень