«Чистять» картки, поки проблеми зі зв'язком: українців обкрадають за новою «схемою»

Поки в українців масово трапляються проблеми з мобільним зв’язком, шахраї отримують доступ до їхніх номерів

Зловмисники не втрачають нагоди нажитися на довірливих людях і вигадують нові методи крадіжок особистих даних, а потім – коштів. Жертвами одного з таких способів стає все більше українців.

Про це розповіла заступниця директора Української міжбанківської асоціації платіжної системи ЄМА Олеся Данильченко.

Громадяни потерпають від періодичних проблем з мобільним зв’язком через масовані ракетні обстріли з боку російських окупантів.

Таку нагоду використовують аферисти: телефонують жертвам і називаються операторами компаній, що надають послуги зв’язку.

 

Вони просять особу продиктувати код, відправлений повідомленням SMS, щоб ніби то покращити послуги, які отримує абонент.

Але насправді цей код потрібен, аби завершити реєстрацію в кабінеті мобільного оператора. Зазвичай процедура супроводжується необхідністю підтвердити володіння номером, тому система відправляє на смартфон сповіщення.

Як тільки абонент продиктує код зловмиснику, той отримує доступ до кабінету.

Його наступний крок – перевипустити SIM-карту, щоб справжній власник номера втратив можливість користуватися інтернет-банкінгом. Власне, всі дії на банківській карті стають недоступні, адже підтвердження приходитиме на телефон шахраям. Постраждалий думатиме, що винуватцем є поганий мобільний зв’язок або збої у системі фінустанови, через що зайти в додаток банку неможливо.

— Тоді можна заходити в онлайн-банкінг і проводити операції, відновлювати доступ тощо.

 

Навіть якщо шахраї не знають пароль, але мають якісь особисті дані, наприклад, номер телефону, то можуть відновити пароль для входу, – зазначила Олеся Данильченко.

Як результат, шахраї вчинятимуть все, що спаде на думку: зніматимуть кошти, братимуть кредити, встановлюватимуть вищі ліміти, скасовуватимуть обмеження на карті та ін.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень