Чим ви самі провокуєте появу пустоцвіту на огірках? Що не варто робити

Найчастіше проблема – саме у тому, що робите ВИ

Причини переважання пустоцвіту на огірках можуть мати природний характер. Наприклад, якщо для посіву використане занадто молоде насіння або посадковий матеріал взятий від гібридів. Однак з боку городників теж зустрічаються помилки, які призводять до відсутності жіночих квіток, з яких і формується зав'язь.

Три типових неправильних дії — посадка огірків в тіні, порушення режиму поливу та незбалансовані підгодівлі.

Далі розберемо кожну з ситуацій.

Посадка у темному місці

Огірки входять до групи теплолюбних і світлолюбних культур. Для нормального розвитку їм необхідне хороше освітлення, тож краще вирощувати овочі на сонячному місці.

Якщо у вас немає іншого варіанта і довелося посадити огірки у тіні, можете спробувати виправити ситуацію. Для цього треба буде обмежити зростання основного стебла: якщо сорт скоростиглий, то прищіпку роблять після появи 10 листя, а от на пізньостиглих сортах верхівку прищипують після появи 6-8 листочків. Це призведе до розвитку бічних пагонів, на яких переважно утворюються квітки жіночого типу.

Крім того, вам доведеться зменшити кількість поливу огірків.

Неправильний полив

Огіркам подобається рясний полив, але все ж потрібно нормувати кількість води, що вноситься. Не можна допускати, щоб ґрунт перезволожувався. Особливо важливо дотримуватися цього правила у прохолодну погоду, коли коренева система працює набагато гірше.

Через надлишок вологи у ґрунті може розвинутися коренева гниль. У цьому випадку рослина перелаштується на виживання і, звісно ж, не даватиме плодів.

Ще одна дуже часта помилка, пов'язана з поливом, — використання холодної води. Огірки болісно реагують на коливання температури, а стрес не кращим чином позначається на цвітінні й плодоношенні. Воду для поливу попередньо наливають у бочку, що стоїть в сонячному місці. Температура поливної води має становити 25-28 °C. Проводять полив у ранкові або вечірні години на заході сонця.

Перегодовування азотом

Азотні добрива потрібні огіркам на початкових етапах росту. Якщо продовжувати давати огіркам азот перед цвітінням, кущі почнуть «жирувати», обростаючи новими пагонами і великими зеленими листками. Розвиток вегетативної маси завжди відбувається на шкоду плодоношенню.

Підживлення повинні бути збалансованими. Перед цвітінням огіркам потрібні добрива з підвищеною дозою калію і фосфору – обидва елементи впливають на цвітіння і здатність формувати плоди. А перед початком цвітіння азот з підгодівлі виключають.

Огірки підгодовують розчином з 40 г суперфосфату і 15 г сірчанокислого калію на 10 л води.

 

Промислові добрива можна замінити деревною золою.

 

Збільшенню кількості зав'язей посприяє обприскування розчином борної кислоти (1/2 ч.л. на 5 л води) або спеціальним препаратом для утворення зав'язей на початку цвітіння.

До речі, до появи пустоцвіту на огірках часто призводить також спека або занадто прохолодна погода. Вплинути на клімат вам не вдасться, але деякі заходи допоможуть. В холоди грядку можна вкрити плівкою, одночасно зменшивши полив, а в спеку огірки, навпаки, поливають часто — двічі на день. У відповідь на таку турботу культура віддячить щедрим урожаєм.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень