Чи треба прибрати зі шкільної програми російських письменників?

Такий допис у facebook зібрав тисячі коментарів. Думки різняться

На сторінці СОМА у facebook, де переважно публікують розважальний контент, постало доволі цікаве питання:

Чи варто прибрати російських письменників зі шкільної програми?

За лічені години під дописом зібрали близько 2 тисяч коментарів. Українці активно включилися в обговорення, яке викликало такий суспільний резонанс на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Користувачі згадали українське походження Гоголя та Толстого, та реалістичне зображення «русского мира» і творах Достоєвського.

Ми покажемо тільки декілька коментарів, значно більше знайдете під дописом:

Ivanna Tokarska

Так, однозначно. Ми повинні забути все російське і цуратися цього заради пам'яті про всіх закатованих, зґвалтованих, невинно вбитих людей, маленьких дітей. Їхня недонація і культура повинні зникнути, для початку з наших програм у школах і університетах, щоб і духу їхнього не було в підручниках!!!!!

Ирина Николайчук

Глупство!

Свою, рідну мову треба впроваджувати рішуче і продумано. Тоді місця збоченням не буде.

Шевченка пам‘ятаємо: спочатку СВОГО научаймось, а потім чужого не цураймось.

Функціонери від освіти самі російською розмовляють, у ВУЗах, навіть київських (!) викладають російською різні предмети до цього часу!

І робити вигляд, що вилучення творів рос. письменників з предмету «світова література» до чогось доброго має привести? Обмеженість веде тільки до отупіння. Так скоро почнуть книжки спалювати… нічого не нагадує?

Вчіть УСІХ вчителів правильно говорити УКРАЇНСЬКОЮ,

любіть СВОЮ мову і вчіть усіх українських дітей її любити! Це єдиний і правильний шлях.

А зарубіжних лишаймо на своєму зарубіжному місці.

Це тоді буде справжня освіта, а не заборона чогось, навіть ворожого.

Олена Сачева

Звичайно, варто! Ми і свого не знаємо! Чуже добре вивчили, свого відцурались!

Оксана Подкалюк-Пушкарева

Не треба прибирати літературу російських класиків: по-перше, це історія і культура, а по-друге, наші діти будуть знати, як російські царі, купці, кріпаки та інші люди жили, які цінності мали, як бідняки вмирали з голоду та від хвороб, а царські палаци наповнювалися золотом та іншими багатствами, як холопи були ХОЛОПАМИ

Марина Франчук

я викладаю літературу. Вважаю, що треба прибрати усіх, крім Достоєвського. По-перше, він дуже добре описав всі жахи і потворність руского мира, а по-друге, він єдиний російський письменник, якого дійсно знає світ. Тобто, у курсі світової літератури най буде.

Роман Ярославович

В 90-ті у вузах була історія літератури, викладачі порівнювали з цититатами. Добре пам'ятаю ті лекції. Вчили вірші Симоненка, Ліни Костенко. Порівнювали Маяковського і Стуса. І нічогісінько те не дало. Ватники як були, так і лишилися. Здали і забули . Висновок робіть самі .

Natalia Morvaniuk

Думаю, що потрібно звернутися до літературознавців і зробити ґрунтовне дослідження. Відмовлятися це неправильно. Наприклад, Гоголь був українцем і в його творчості багато українських мотивів, Достоєвський мав українське коріння і, нарешті, хіба вони винуваті, що до влади прийшов сатана?

Юлия Синегуб

У рамах світової літератури можна читати і вивчати рос.класиків, але ці твори повинні бути перекладено на укр.мову, ніякої мови оригіналу... Зробити звісно аналіз, яких письменників залишити... Освічена людина повинна мати уявлення про творчість Достоєвського, Чехова, Лєрмонтова чи К. Сімонова... Ми не повинні уподобнюватися їм...

Tatyana Luzhetskaya

Давайте розцінимо, що, які пріоритети, які ідеали несуть ці письменники. Чи потрібні вони нам: імперскість, шовінізм, відверте перекручення історії, перекручене розуміння людських достоїнств і вад, досягнення якої мети пропагує література та якими засобами. Та будемо вирішувати, що саме необхідно виховувати в молодому поколінні - рабську покірливість, та перекручене розуміння духовності, чи цілеспрямованість у досягненні мети і позитивне мислення.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень