Чи свідчить висока жирність вершкового масла про якість продукту?
Яка жирність масла має бути вказана на упаковці
Як готують масло
Масло отримується в результаті поетапної переробки молока. На першому етапі виробництва з коров'ячого молока відокремлюють вершки. Далі для концентрації молочного жиру виконують збивання вершків.
Під час сеперації для концентрування молочного жиру виділяється маслянка - знежирена частина. Чим більше цієї рідини відокремлять від масла, тим жирніше воно буде.
Крім молочного жиру, вершкове масло містить молочні білки, незначну кількість лактози, жиророзчинні вітаміни та мінеральні речовини.
Яка жирність краща?
Жирність 82% свідчить про те, що в цьому продукті менше вологи, ніж у маслі з вмістом 62% чи 73%. Однак, це зовсім не свідчить про якість, зазначає нутриціолог Віра Курин.
Не варто боятися купувати масло із жирністю 61,5%, бо навіть ця жирність притаманна справжньому маслу.
Для того, щоб визначити якість масла, то на упаковці повинно бути зазначено, що це саме масло, а «не продукт на основі вершкового масла та молочного жиру із включення рослинних олій».
Жовтий колір масла - спред?
Колір масла залежить від вмісту каротину в кормах або від сезону.
Масло, виготовлене в теплу пору року, коли у корів вдосталь свіжого корму, має більш насичений жовтий колір. Зимове ж буде біліше і блідіше.
При покупці масла варто звертати увагу на такі ознаки:
- назва - лише масло
- склад - лише молочні складники без додавання рослинних олій
- номер ДСТУ для масла 4399:2005
- номер ДСТУ для спреду 4445:2005
Джерело: РБК
Радіо Трек: НОВИНИ