Через перейменування міста, що за 100 км від Рівного, жінка погрожує переїхати до росії (ФОТО/ВІДЕО)

Тягне «рускій мір»?

Місто Новоград-Волинський, що на Житомирщині, хочуть перейменувати – повернути історичну назву – Звягель. Більшість українців чули про це місто, адже тут народилася Леся Українка.

Місто Звягель має славетну історію, воно засноване у 1256 році у місці впадіння річки Смолки до Случі, правої притоки Горині.

 

Тут у XVI столітті панували князі Острозькі.

Про це ми писали тут: Новоград-Волинський хочуть перейменувати на Звягель: відома рівненська журналістка – ЗА (ФОТО)

«Рускій мір» все змінив

У 1795 році Катерина ІІ вирішила змінити історію та перейменувала місто. Тож до цього часу у сучасній історії ми чуємо назву Новоград-Волинський. Щоправда, так радше його називають немісцеві.

Містяни ж говорять коротко – «Новоград». Ба більше, іноді люди й не можуть правильно написати назву і пишуть «Новоград-Волинськ».

 

Зауважимо, що слово «Звягель» для містян звичне, адже так називається місцева газета.

Повернення історичної назви Звягель

Хаосу біля назви Новоград-Волинський як і самого поняття росія – купа. З початком повномасштабної війни громада міста поділилася на фронти – одні за повернення історичної назви, а іншим – «і так нормально», бо ж доведеться мати у майбутньому тяганину з документацією.

З іншого боку люди ніби не помічають, що коять росіяни на окупованих територіях – там одразу з’являються російсько-угодні назви.

 

Зокрема, найближчим часом планують перейменувати місто Маріуполь на Жданов, типу уважити радянського діяча.

Попри суперечки у місті провели громадські слухання і міська рада ініціювала повернення історичної назви Звягель. Це рішення підтримали обласна влада, тож лишається останнє слово за Верховною Радою. Там вже відбулося засідання і народний депутат від Новограда-Волинського Дмитро Костюк представив думки обох сторін. За словами депутата аргумент за перейменування те, що нинішня назва – імперська:

- Місто свідомо назвали «новим», чим намагалися перекреслити більш як 500-річну історію українського міста! А творець цієї зміни — Катерина ІІ, яка серед інших своїх указів, направлених на знищення всього українського, серед іншого є автором й Указу про знищення Запорізької Січі!

 

Зараз окупант топчеться по нашій землі й так само перейменовує наші українські міста. Якими б гарними не могли бути ці нові назви та після звільнення цих міст Україна поверне їм не лише мир та свободу, але й їхні історичні назви, - сказав Дмитро Костюк.

Відео цього засідання опублікували у соцмережах. Там противники повернення історичної назви Звягель залишили десятки коментарів щодо цього. Але найбільше вразила думка Оксани Горобей. Вона погрожує виїхати у росію і написала таке:

- «Новоград-Волинський, якщо перейменують на Звягель, то поїду жити в Росію, там також всі слухають долб*оба».

Попри такі дикі коментарі люди хочуть дерусифікувати місто і повернути назву, яку отримало місто ще за Київської Русі – Звягель.

Наразі при в'їзді у місто зі сторони Рівного вже понад 10 років немає знака з назвою, бо грошей на нього у місцевої влади ніколи немає.

 

Тож тепер можна буде зекономити, адже у російській назві 19 символів, а в історичній - лише 7.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень