Чи треба міняти документи, якщо назву вашої вулиці змінили?

Бувають різні випадки і чинним законодавством передбачено, в якому разі зміни вносити не потрібно

У багатьох містах зараз проходить дерусифікація, тож чимало вулиць, провулків та проїздів отримали нові назви. У зв’язку з цим багатьох людей турбує питання, чи потрібно вносити зміни в ті чи інші документи? Фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги пояснили, чи потрібно це робити.

Чи потрібно змінювати місце реєстрації?

Законодавством не передбачено обов’язку вносити подібні відомості, адже зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання. Перереєстрацію місця проживання можна здійснити лише коли виникає безпосередня потреба, наприклад, під час обміну паспорта або ж зміни прізвища.

У разі прийняття рішення про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць, відповідні зміни вносять до реєстру тергромади зі збереженням попередніх даних, а також подальшим внесенням цієї інформації до Єдиного державного демографічного реєстру.

А це значить, що вся інформація зберігається.

Чи обов’язково вносити зміни до документів на нерухомість?

Документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані.

У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, законодавство України не передбачає необхідності внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо.

Однак, у разі потреби, власник майна має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Наприклад, якщо він хоче продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість – у такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, уже буде вказана нова назва.

Чи потрібно змінювати відомості про місцеперебування юридичної особи?

Так, потрібно.

Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи та ФОП підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Перейменування вулиці місцезнаходження юридичної особи є зміною місцезнаходження юридичної особи, що передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо.

Проте граничних термінів для зміни відомостей щодо місцезнаходження немає, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін. Водночас за зміну відомостей адміністративний збір не стягується.

Джерело: Урядовий портал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень