Борги за комуналку. Де настає межа, коли послугу можуть відключити?

З початком війни сума боргів накопичується з шаленою швидкістю

З початку повномасштабного вторгнення українці стрімко накопичують борги за спожиті комунальні послуги. На час дії воєнного стану в Україні впровадили норму, яка забороняє відключати споживачів від послуг через борги. Також через відсутність оплати наразі нікого не штрафують.

Однак я закликаю не зловживати цим, оскільки закінчиться воєнний стан і за комунальні послуги доведеться розраховуватись. Це можуть не робити тільки ті люди, чиє нерухоме майно знищено, – каже координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Наразі про списання боргів у містах, де не ведуться активній бойові дії – не йдеться. Тож погасити борги потім все одно доведеться. Наразі немає зафіксованої суми, після накопичення якої споживача можуть відключити.

Зазвичай це вже така сума, з якою можна йти до суду. Оскільки суд – це завжди додаткові витрати, тобто зазвичай ця сума вже перевалювала за 100 тисяч гривень, але я не раджу навіть близько думати про те, щоб зловживати цим, – радить Бойко.

Надавач послуг має повідомити боржника у письмовій формі про борг і звернутися з вимогою його погасити. На лист треба вчасно зреагувати, інакше виконавець може вдатися до припинення надання послуги або звернутися до суду за стягненням боргу.

Зазвичай ці процеси відбуваються паралельно, але про це можна буде говорити лише після війни.

Але якщо ви отримали повідомлення і якимось чином відреагували у вас принаймні почався діалог і є можливість відтермінувати цей процес, – радить експертка боржникам.

Один з варіантів - укласти договір про реструктуризацію і розбити свій величезний борг на більш прийнятні частинки.

На сьогодні голови ОСББ чи управлінських компаній які погрожують мешканцям будинку відключенням від послуг через борги – порушують закон.

Тетяна Бойко зазначає, що оплата комунальних послуг – це теж внесок в наближення перемоги у війні та відбудову інфраструктури, який може зробити майже кожен. Тож наразі це питання до свідомості людей.

Джерело: Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень