Борги за комуналку, що виникли в воєнний час, розтермінують або спишуть. Яке рішення готують для українців

Нардепи готують зміни до закону про реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги

Народні депутати готують зміни до законодавства, аби підтримати українців у питані оплати житлово-комунальних послуг. Автори законопроєкту апелюють до того, що з початком повномасштабного вторгнення чимало людей втратили звичний рівень доходів, а зважаючи на інфляцію, опинилися на межі зубожіння. У такій ситуації платити за комунальні послуги попри механізми субсидій можуть не всі.

Зміни закладено у проєкт «Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» (№8367).

Ще й до війни сума боргів була колосальною:

  • за газ — 33,8 млрд грн,
  • за теплопостачання та гарячу воду — 26,6 млрд грн,
  • електроенергію — 7,7 млрд грн,
  • водопостачання та водовідведення — 6,4 млрд грн.

Автори проєкту пропонують два варіанти, які існуватимуть паралельно.

Власники або орендарі житла матимуть можливість реструктуризувати борг, що накопичився за час дії воєнного стану, на 5 років. Термін і сума відшкодування боргу залежатиме від рівня доходів громадян. При цьому наголошують, що борги не перешкоджатимуть нарахуванню субсидії. Але йдеться лише про борги за газ, воду та електроенергію. Квартплата у цей перелік не потрапила.

Українцям, чиє житло розташоване на територіях введення бойових дій, спишуть усю заборгованість за житлово-комунальні послуги. При чому разом з квартплатою. Але спишуть тільки ту суму заборгованості, що накопичилася за час воєнного стану. Наприклад для мешканців Київщини, Чернігівщини або Сумщини — це лише кілька перших місяців війни.

Власне порядок списання та періоди, за які списуватимуться борги, має визначити Кабмін.

Джерело: Закон і бізнес

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень