У під’їздах холодно... Але чому мешканці будинків мусять за це платити?

При цьому є будинки, де прилади обігріву навіть не обов’язкові

Українці мають платити за опалення не тільки у своїх квартирах, але й у під’їздах. Це плата за опалення у місцях загального користування. Але є й будинки, де у під’їздах навіть батареї немає.

Наприклад, у Тернополі містяни нарікають, що у квитанціях плата за місця загального користування складає від 300 до 1000 грн на місяць. Людей це не влаштовує, адже й обіцяних місцевою владою +16 градусів у під’їздах – не буває.

ФОТО RIA плюс

Журналісти «RIA плюс» у Тернополі уже проводили кілька рейдів й вимірювали температуру у під’їздах. Зокрема у першому випадку – з 8 під’їздів обіцяні +16 було тільки у 2 під’їздах.

У п'ятиповерхівках та панельних будинках ситуація різниться, але термометр фіксував від +4 до +14 градусів. При цьому батарея переважно одна на весь під’їзд і розташована на першому поверсі.

За обігрів місць загального користування плата нараховується за новою редакцією Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Вона визначає три бази для розподілу загального обсягу спожитого тепла.

  1. Якщо тепломережам відома площа опалювальних приміщень: нараховуватимуть плату за опалювальною площею приміщень, що зазначена у договорі про надання послуг з постачання теплової енергії.
  2. Якщо у тепломереж немає інформації про опалювальну площу: нараховуватимуть за загальною площею приміщень у кв.м за даними Державного реєстру речових прав або документами, які посвідчують право власності на такі приміщення.
  3. За рішенням співвласників: базою для розподілу загального обсягу спожитого тепла у будинку може бути фактичний опалювальний об'єм приміщень у метрах кубічних. Опалювальний об'єм визначається як добуток опалюваної площі приміщення на висоту стелі згідно з технічним паспортом приміщення. 

У Тернополі, як і в інших містах постачальники тепла на себе відповідальність за опалення під’їздів не беруть. Усі в голос запевняють – що їх задача подати теплоносій до будинку, а далі уся відповідальність виключно або на ОСББ або на управлінських компаніях.

Останні ж у разі не дотримання температури у під’їздах можуть звертатися з відповідними заяви на перерахунок.

До слова, в Україні поширена практика зрізання батарей у під’їздах. Процедура не з простих, та доволі тривала. Але у разі згоди мешканців під’їзду – цього можна домогтися.

 

Джерело: 20 хвилин

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень