Бонуси для фармацевтів тепер під забороною, а чи подешевшають ліки в Україні?

Новий закон забороняє призначати ліки під впливом прях чи непрямих фінансових стимулів

Чимало українців нарікають, що в призначеннях лікаря зустрічають препарати без доказової лікувальної дії. Інколи відвертий «фуфломіцин» можуть нав'язати й в аптеці.

А ще, часто в черзі до лікаря можна побачити молодих людей і жінок у ділових костюмах з купою папок. Це фармацевтичні агенти - які пропонують лікарям за призначення конкретного препарату - бонуси. Не рідко навіть у конкретних аптеках. Там ростуть продажі - лікар отримує бонуси. І добре, якщо це справді лікувальний препарат, який допомагає саме хворим. Гірше, якщо це БАД, який взагалі немає доказової бази. 

Нещодавно було ухвалено закон, який забороняє лікарям та фармацевтам призначати і відпускати ліки та медвироби під впливом прямих або непрямих фінансових стимулів, зокрема:

  • отримання сувенірної та брендованої продукції;
  • премій, бонусів, подарунків;
  • повернення коштів за призначення;
  • участі у конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставництв в обмін на призначення.

Фармацевти повинні надавати правдиву інформацію про наявні аналоги ліків, не приховуючи дешевші препарати з аналогічним складом або тією ж діючою речовиною.

Також забороняється виписка ліків на бланках з рекламою або бланках, які дозволяють контролювати частоту призначень.

Втім, чи призведе це до детінізації роботи фармацевтів та лікарів - поки не зрозуміло. Як власне й те, який це у підсумку матиме вплив на ринок. 

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень