Благовіщення Пресвятої Богородиці - правила та традиції

Перші два місця в ієрархії церковних свят займають Різдво Христове та Воскресіння Христове (тобто Великдень). Благовіщення, одне з найулюбленіших православними людьми свят, традиційно відзначається 7 квітня. Тобто рівно за дев'ять місяців до Різдва Христового. Згідно з православними текстами, 7 квітня (за новим стилем) Архангел Гавриїл приніс Діві Марії благу звістку - Син Божий має стати її сином.

Цікаво те, що ця звістка була передана Діві Марії не як пряме розпорядження Бога, а як давнє пророцтво Ісаї, на виконання якого потрібна її добровільна згода. Без згоди Богородиці Бог не міг би втілитися в тілі людини, оскільки Бог ніколи не діє силою, завжди залишаючи людині свободу вибору.

Традиції Благовіщення

Усім відома приказка «На Благовіщення птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете». І зозуля - пташка, яка не вміє звити власне гніздо та приречена підкладати свої яйця в чужі гнізда, покарана саме за те, що на Благовіщення не послухалася Бога і зайнялася облаштуванням свого гнізда. І кріт сліпий, бо на Благовіщення нору собі рив...

Але заборона на будь-яку справу на Благовіщення зовсім не означає, що цього дня можна влаштувати гучне свято з веселими жартами і танцями. Ні, пити і гуляти не можна.

У старослов'янських сільських сім'ях існував звичай: після заходу сонця всією родиною йти на млини і всім разом розмовляти про наближення польових робіт, про врожай. Тобто кращий сценарій цього дня - мирна, задушевна розмова про найважливіше.

На Благовіщення будь-яка добра справа - під особливим благословенням 

Кажуть, що цього дня навіть грішників у пеклі перестають мучити і дають їм перепочити.

На Благовіщення дуже добре піти до церкви по просфору. У церквах в жодне з річних або двунадесятих свят не продається такої кількості проскур. Благовіщенські просфори кришилися та змішувалися з посівним зерном, що гарантувало, що насіння добре зійде. Ще одна важлива Благовіщенська прикмета: на який день тижня це свято випаде, той день на весь рік вважається нещасливим для початку будь-якої справи. Цього року «чорна мітка» перепала четвергу. Запам'ятай це і постарайся не починати по четвергах жодних важливих справ!

Що можна їсти на Благовіщення

На Благовіщення церква дає послаблення на піст і дозволяє їсти рибу. У народі помітили, що саме в цей день добре клює риба. Чи пов'язано це якось із послабленям посту до риби, автору не відомо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень