Унікальну кельтську фігурку з золотими очима знайшли біля Закарпаття (ФОТО)

Це бронзова статуетка із зображенням оголеного чоловіка

Фото із сайту Mukachevo.net

Бронзову статуетку з золотими очима археологи знайшли в селі Яновце в окрузі Попрадд у Словаччині неподалік Закарпаття.

Унікальна знахідка належить до періоду так званої латенської культури – археологічна культура кельтських племен Європи залізного століття, повідомляє Mukachevo.net.

Ця історична місцевість, де знайшли фігурку, відома ще з 19 століття. Однак раніше її ніхто не досліджував.

Він час досліджень археологи знайшли понад 800 об'єктів з різних періодів.

Більшість знахідок датуються періодом Латен. В основному це кельтські монети, бронзові пряжки та інші частини одягу, вироби з глини – кераміка, скляні намистини та браслети, – розповіла  археологиня Марія Худакова.

Фото із сайту Mukachevo.net

За її словами, найзначнішою знахідкою є бронзова статуетка із зображенням оголеного чоловіка. На його шиї видно типову прикрасу цього періоду – хустку.

Знахідка виняткова своїм реалістичним зображенням людини та золотими очима, – розповіла Марія Худакова.

Фото із сайту Mukachevo.net

Латенскую культуру Верхнього Потисся пов'язують із племінним угрупованням анартив, частину якого займала територію сучасної Закарпатської області України. У літературі існують згадки про приблизно 40 поселень латенской культури на Закарпатті.

Кельтське селище (опідум) розташоване на північно-західній околиці сучасного міста Мукачево, на схилах двох невисоких гір – Галіш та Ловачка.

Фото із сайту Mukachevo.net

Там знайшли сиродутні залізоплавильні горни, поруч з якими – багато шлаків і залишків деревного вугілля. У опідумі окрім зброї виробляли також срібні монети, фібули, ювелірні прикраси.

Найбільшим з кельтських металургійних центрів Закарпаття є опідум на околиці сучасного села Нове Клинове, Виноградівського району, розташоване на відстані близько 30 км від опідума Галіш-Ловачка. Тут знайдені майже 150 залізоплавильних горнів, розташованих «гніздами» по 40-50 штук.

Джерело: РБК-Україна

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень