Більшість атомних енергоблоків України доведеться законсервувати вже за 10 років

Потрібні мільярди доларів 

Більшість атомних енергоблоків України уже за 10 років потребуватимуть консервації. Терміни їхньої експлуатації були подовжені, і не один раз. А консервація, за принципом купола як на Чорнобильській АЕС потребує колосальних витрат. 

Два роки тому, за директивами ЄС, атомну енергетику визнали такою, що відповідає «зеленим» стандартам через низький рівень викидів. Однак більшість українських атомних блоків вже відпрацювали свій ресурс, їхні терміни експлуатації двічі продовжували, і незабаром вони будуть потребувати колосальних коштів на консервацію, каже Ольга Рибачук, СЕО Elementum Energy, що оперуює відновлювальною генерацією.

 Будівництво нових атомних блоків — надзвичайно дорогий і тривалий процес, який Україна, ймовірно, не зможе собі дозволити.

«Достатність ресурсів в Україні така, що дозволити собі масово будувати атом через 10 років ми не зможемо. Цього ніхто не робить навіть в найбагатших країнах світу», —  каже Рибачук.

У 2030-х роках більшість атомних блоків мають бути законсервовані, і на їх заміну найбільш доцільно мають прийти відновлювані джерела енергії.

У протилежному випадку, відсутність консервації створює загрозу для ядерної безпеки. У СЕО Elementum Energy вважають, що Енергоатом не йде в довгострокові договори продажу на ринку електроенергії, оскільки вже через дев’ять років компанії такі угоди «навряд чи знадобляться».

Це [атомна] технологія не зовсім про майбутнє в Україні. І це не може не впливати на якість і на філософію менеджменту, — підкреслила вона.

Джерело: NV

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень