«Без лукомор’я та інших муму»? Є рішення щодо творів російської літератури у школі

Його ухвалила робоча група при Міністерстві освіти України

Натяк мешканців Дніпра щодо ставлення до Пушкіна

Про рішення робочої групи повідомляє Українська асоціація викладачів зарубіжної літератури.

Цей день у дописі називають історичним:

Сьогодні історичний день: робоча група при МОНУ з оновлення шкільних програм із зарубіжної літератури остаточно вилучила ВСІ російські твори зі списків для текстуального вивчення та додаткового читання!

 

Відтепер нові покоління українців будуть зростати без лукоморья та пісєм Онєгіна к Татьянє, без опису презирливого ставлення руського окупанта Печоріна до «дікарєй» Кавказу, без бала Наташи Ростовой, без ідіота та інших муму...

На сторінці громадського об’єднання зазначається, що на початку війни одностайності з цього питання не було – хтось радив зачекати до завершення війни, а дехто й заперечував: «а до чого тут Пушкін?». Як контраргумент брали за приклад німецьку літературу: тоді, мовляв, після Гітлера треба й від неї відмовлятися!..

"Пушкінопад" у Мукачеві

Однак вже за місяць, після Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки, інших пережитих трагедій в українському суспільстві загалом й освітянському середовищі зокрема, визріло питання: як після всього цього можна розповідати про красу російської літератури, проводити уроки про «чудноє мґновєньє»?!

Автор допису, радник президентської ради Асоціації, Олександр Ратушняк спростовує подібність ситуацій з німецькою та російською літературами:

Німці за свої військові злочини вибачилися, припинилли погрожувати світу та заплатили репарацію. Натомість РФ не лише не покаялася, а й нагородила військову частину ґвалтівників та мародерів, що «відзначилася» в Бучі та Ірпені, званням «гвардійська».

Ратушняк продовжив, що німецька література (окрім хіба що гітлерівського періоду) не прославляла нацизму, а російська література прославляла і продовжує прославляти російський імперіалізм та шовінізм.

Масове спалювання книг Фрейда, Маркса, Брехта, Манна, Ремарка, Хемінгвея нацистами у 1933

Фінальним акордом усієї «вєлікой русской літєратури» були і є війни та геноцид підкорених народів, а одним із найбільших трубадурів імперії був Пушкін, - зазначає освітянин:

Тому не випадково паралельно з очищенням шкільних програм від російської літератури в Україні триває процес «пушкінопаду»!

Варто, однак зауважити, що остаточне рішення щодо оновлення програми з зарубіжної літератури буде ухвалюватися керівництвом Міністерства освіти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень